Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over vertraging bij de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State

Een parlementair stuk bij het onderwerp Organisatie rijksdienst 5 november 2001
Vragen van de leden Van Oven
http://jasmine.dds.nl/~pdc/9223000/p/p102534.htm en Middel http://jasmine.dds.nl/~pdc/9223000/p/p102987.htm (beiden PvdA) naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Juristen Blad van 12 oktober 2001, dat de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State op een bepaald beroep, ingesteld in januari 1993, pas in februari 1997 heeft beslist. (Ingezonden 16 oktober 2001).
1. Vraag
Is het waar dat de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State op het beroep, ingesteld in januari 1993 tegen een afwijzende beslissing van Gedeputeerde Staten van Drenthe, op een bezwaarschrift tegen de weigering een bouwvergunning af te geven voor een vakantiehuisje eerst in februari 1997 heeft beslist?
1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van het Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Van Nus tegen Nederland d.d. 24 juli 2001 waarbij het Hof kennis heeft genomen van de minnelijke schikking in deze zaak tussen klager en Nederland, eruit bestaande dat de Nederlandse staat aan Van Nus f 6300, betaalt aan materiële en immateriële schade en kosten voor rechtsbijstand?
2. Antwoord
Ja. Het precieze bedrag dat is overeengekomen is f 6.302,75.
3. Vraag
Waarom heeft de behandeling van deze zaak zo lang geduurd? 3. Antwoord
Een behandelingsduur van 4 jaar was destijds bij AROB-zaken geen uitzondering. Dat werd veroorzaakt door de toename van de werkvoorraden bij de Afdeling rechtspraak van de Raad van State in de jaren voorafgaand aan de voltooiing van de eerste fase herziening rechterlijke organisatie. In het kader van de invoering van die reorganisatie, die per 1 januari 1994 plaats vond, is afgesproken dat de Raad van State de oude werkvoorraden vóór 1 januari 1998 zou afdoen. Dit is 1 oktober 1997 geworden. Dat betekent dat tot 1 oktober 1997 nog veel zaken zijn afgedaan die voor 1 januari 1994 aanhangig waren gemaakt. Deze zaak was destijds dus geen uitzondering.

4. Vraag
Mag uit het feit dat schadevergoeding is uitbetaald, worden afgeleid dat ook u van mening bent dat de Raad van State het redelijke termijnbeginsel heeft geschonden?
4. Antwoord
Nee. De schikking duidt erop dat het antwoord op die vraag in het midden wordt gelaten.

5. Vraag
Hoe vaak is sedert 1 januari 1991 tot op heden schadevergoeding betaald aan personen die erover klaagden dat de behandeling van hun zaak door de Raad van State te lang had geduurd? Welk totaal bedrag is daarbij uitbetaald?
5. Antwoord
Voor zover ik heb kunnen nagaan is dit sedert 1 januari 1991 tot op heden de enige zaak geweest waarin schadevergoeding is betaald aan een persoon die erover klaagde dat de behandeling van zijn zaak door de Raad van State te lang had geduurd. Het totaal hiermee gemoeide bedrag is dus f 6.302,75.
6. Vraag
Bent u ervan overtuigd dat in verband met de inmiddels in gang zijnde reorganisatie dergelijke vertragingen niet meer plaats zullen vinden? Zie Nederlands Juristen Blad, 12 oktober jl., blz. 1766.
6. Antwoord
Ik heb geen redenen om daaraan te twijfelen. De gemiddelde doorlooptijden van beroepszaken bij de afdeling
bestuursrechtspraak zijn de afgelopen jaren al aanmerkelijk teruggebracht en de reorganisatie die per 1 november vorig jaar is ingegaan is gericht op het verder wegwerken van achterstanden en verbeteren van de doorlooptijden. Blijkens de rapportage over het eerste half jaar na de reorganisatie die ik op 17 mei jl. ontving van de Vice-President van de Raad van State en die ik bij brief van 23 mei jl. heb toegezonden aan de voorzitters van de vaste commissies voor Justitie en voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Uw Kamer, lag de afhandeling van zaken bij de Afdeling bestuursrechtspraak, met uitzondering van Kamer 3, toen op schema. In de tweede helft van november verwacht ik de rapportage over het tweede half jaar sinds de reorganisatie. Ik zal ook die rapportage doorsturen naar de voorzitters van genoemde commissies.

Relevante links:
Biografie van het kamerlid Van Oven
Biografie van het kamerlid Middel