WATERVALRECREATIE

Invoering schandalig hoge forensenbelasting gemeente Apeldoorn

Invoering schandalig hoge forensenbelasting door de gemeente Apeldoorn.

Apeldoorn, vrijdar 23 november 2001 - De gemeente Apeldoorn is voornemens forensenbelasting in te voeren, welke voor eigenaren van een recreatieobject kan oplopen tot 4125 Euro (ca. fl. 9.090,00) per jaar. Iedereen die buiten de gemeente woont en méér dan 90 dagen een eigen stacaravan, chalet of bungalow in de gemeente Apeldoorn ter beschikking heeft, moet betalen.

Tijdens de commissievergadering van 20 november jl. is gebleken dat de grote partijen zoals PvdA, VVD en CDA het hier mee eens zijn en tijdens de raadsvergadering op 29 november aanstaande wordt over de invoering gestemd. De forensenbelasting zal dan al één januari 2002 ingaan.

Een kleine groep betaalt straks voor héél Apeldoorn De gemeente zal de toeristenbelasting in zijn geheel afschaffen en de opbrengst forensenbelasting komt hiervoor in de plaats. Alle overige vakantiegangers in de gemeente Apeldoorn betalen straks niets meer, óók de hotelgasten zijn vrijgesteld. Dit betekent dat een zeer beperkte groep recreanten, die een stacaravan, chalet of bungalow bezitten (met een waarde hoger 45.000 Euro), de voormalige jaarlijkse inkomsten uit toeristenbelasting met elkaar moeten ophoesten. Zij betalen dus voor het geheel.

Belachelijke tariefverschillen
De tarieven beginnen bij 65 en lopen zéér progressief - en heel snel - op tot 4125 Euro. Hoewel het feitelijk gebruik hetzelfde is, betaalt iemand voor een wat beter onderhouden of iets groter recreatieverblijf vanaf volgend jaar drieënzestig maal zo veel als in het voorgaande jaar.

Machtsmisbruik van de gemeente Apeldoorn
De VARO (vereniging van een aantal recreatiebedrijven) en wethouder Bolhuis zijn invoering van de forensenbelasting achter gesloten deuren met elkaar overeengekomen, bleek tijdens de commissievergadering. Ten onrechte suggereert wethouder Bolhuis dat de VARO spreekt voor alle recreatiebedrijven.

Enkele commissieleden spraken hun verbazing erover uit dat het voorstel zo onverwacht en zonder enige vorm van overleg er doorheen wordt gedrukt. Wellicht heeft het vertrek van wethouder Bolhuis, eind deze maand, daar iets mee te maken? De totstandkoming van het beleid is volgens hen in ieder geval zéér onzorgvuldig.

Bestrijding permanent wonen doel gemeente
Volgens meerdere commissieleden is tussen de regels door heel duidelijk te lezen dat bestrijding van permanent wonen en het gebruik als privé-object het werkelijke doel is. Onterecht wordt gesuggereerd dat er in de gemeente steeds minder eenheden zijn voor wisselende huurders. Het omgekeerde is waar. Helaas staaft de gemeente haar uitspraken niet, maar zou daarin ook zeker niet slagen.

Bolhuis wil bepaalde groep recreanten weren
Wethouder Bolhuis beoogt met zijn maatregelen om de moderne recreant uit de gemeente Apeldoorn te weren. Alléén mensen die voor enkele dagen per jaar komen, en dan weer verder trekken, zijn nog welkom en betalen niet eens meer toeristenbelasting.

De mensen die een caravan, chalet, of stenen bungalow bezitten - en deze voor eigen recreatief gebruik behouden - zijn niet meer welkom in de gemeente, tenzij zij bereid zijn om een veel te forse forensenbelasting te betalen.

Apeldoorn jaagt recreanten weg
De gemeente jaagt zijn vaste recreanten weg! Velen zijn hier al tientallen jaren in hun eigen bungalow of caravan. Elk weekendje weg uit de stad is hun ideaal. Maar Apeldoorn vindt dat dit schijnbaar niet aan de recreant gegund mag worden en laat hen de dupe worden van het geld dat de gemeente voor hun algemene middelen wil genereren. Niet meer op te brengen, dus verkassen is het enige alternatief.

Recreanten van buiten Apeldoorn niet meer welkom Heb je een bungalow, chalet of stacaravan en woonachtig in de gemeente Apeldoorn, dan ben je wel welkom en betaal je helemaal niets. Maar je buurman op het park woont net buiten de gemeente of verder weg en hij kan fors in de buidel tasten. Vreemd, het gebruik is immers hetzelfde maar je domicilie ligt (iets) verderop. Mensen van buiten de gemeente zijn dus niet welkom in de gemeente Apeldoorn.

Dreigende faillissementen ondernemers en recreanten Veel recreanten hebben geld geleend om hun eigendom te financieren. Door de extra jaarlijkse lasten (tot méér dan negenduizend gulden) worden de kosten ondraagbaar. Persoonlijke faillissementen dreigen.

Door de exorbitant hoge heffingen zullen de objecten bovendien fors in waarde dalen. De recreant kan zijn geliefde stek niet verkopen of moet zijn caravan of huisje maar in een andere gemeente neerzetten. De ondernemer komt te zitten met lege plaatsen die niet opgevuld worden door nieuwe recreanten. Logisch, zij bedenken zich wel tien keer voor dat ze in een gemeente gaan recreëren met zulk één forensenbelasting.

Schadeclaims
Waardedalingen van objecten en terreinen. De recreanten en de ondernemers zullen hier zeker mee te maken krijgen. Verloedering van het recreatieve product kan alleen nog het gevolg zijn. Dit mag niet gebeuren en de schade die geleden wordt zal door alle partijen in diverse claims bij de gemeente Apeldoorn op haar bord gelegd worden. Triest, want de burger kan aan het einde weer alles ophoesten en de recreant voelt zich compleet weggepest!

Recreanten verenigen zich
De recreanten gaan zich verenigen om de gemeente duidelijk te maken dat dit niet kan. Diefstal is in ons land nog steeds verboden vinden zij, maar in Apeldoorn schijnt het toelaatbaar te zijn. Ongelijke behandeling van de diverse recreanten binnen de gemeente is onverteerbaar voor de groep die straks voor iedereen moeten gaan betalen.

Verkapte inkomensnivellering
Wat gebeurt er met de opbrengsten uit de forensenbelasting? Volgens de gemeente komt dit in de plaats van de toeristenbelasting (dus: ten behoeve van de recreatieve sector). Het kan toch niet zo zijn dat kortstondige recreanten gebruik maken van alle faciliteiten zonder dat zij hieraan behoeven bij te dragen? Dus slechts een deel van de grote groep recreanten betaalt voor het geheel!

Namens verontruste recreanten,


---