Provincie Drenthe

Drie genomineerden voor Drentse Vrijwilligersprijs

Assen, 21 november 2001
Persberichtnummer 01-119



Theatergroep De Ratel, de multiculturele vrouwennetwerken in Drenthe en de werkgroep Activiteiten voor Jongeren met een Beperking zijn genomineerd voor de Vrijwilligersprijs 'Hét Drents Compliment'. De jury, bestaande uit Jasper Bal, Jan Bonjer, Piet Kleine, Barbara Stoffer-Helder en Henny van der Veen-Kruit, koos deze drie genomineerden uit meer dan 110 aanmeldingen voor de provinciale vrijwilligersprijs. Daarbij is gelet op criteria als maatschappelijke betekenis van het vrijwilligerswerk, de voorbeeldfunctie die ervan uit kan gaan, de effectiviteit en de mate van inzet van de betrokken vrijwilligers. Op donderdagavond 6 december maakt gedeputeerde Margriet Brink-Massier, tijdens een feestelijke avond voor Drentse vrijwilligers in het provinciehuis in Assen, de winnaar bekend.

Theatergroep De Ratel
Theatergroep De Ratel uit Bovensmilde, bestaande uit 17 vrijwilligers, wil met zijn opvoeringen mensen wakker schudden, hen laten zien dat schending van mensenrechten geen zaak is van verre vreemde landen, maar heel dichtbij begint. Al acht jaar maken de acteurs van De Ratel theater waarbij ze aandacht vragen voor het werk van Amnesty International. De groep gebruikt daarvoor verschillende vormen van theater, stukken waarin ernstige en luchtige scènes elkaar afwisselen. Ook al zit er humor of spot in een scène, altijd blijft een ondertoon van confrontatie aanwezig. Door thema en vormgeving van het spel ontstaat meestal een nagesprek met de toeschouwers. De jury nomineert de vrijwilligers van De Ratel, omdat zij hun betrokkenheid bij de schending van mensenrechten vertalen in meer dan alleen het geven van geld. Niet alleen maken zij theater, met dit theater zoekt de groep bewust de interactie met het publiek, waarbij men de confrontatie niet uit de weg gaat. Met hun inzet voor De Ratel hebben de vrijwilligers een voorbeeldfunctie voor anderen.

Multiculturele vrouwennetwerken
Er zijn drie multiculturele vrouwennetwerken in Drenthe: Atalanta in Assen, Boeket in Hoogeveen en Parel in Emmen. Tezamen bereiken zij maar liefst zo'n 1200 vrouwen, die zij in wisselende samenstelling bijeenbrengen rond activiteiten. Informatie-uitwisseling, maar vooral ook ontmoeting tussen vrouwen met verschillende culturele achtergronden bewerkstelligen, dat is hun doel. Doelbewust zoekt men ook contact met Nederlandse vrouwen. Zo vergroten de deelnemende vrouwen hun sociale netwerk en ondersteunen zij elkaar bij integratie en participatie in de Nederlandse samenleving. 32 vrijwilligers uit allerlei culturen organiseren maandelijks voorlichtingen, forums over onderwerpen als opvoeding tussen twee culturen of omgaan met elkaar: religie, overtuiging en respect. De jury kent grote maatschappelijke betekenis toe aan het werk dat deze vrouwen verrichten om uitwisseling en ontmoeting in onze multiculturele samenleving tot stand te brengen. Het werk vergt een grote mate van inzet.

Activiteiten voor jongeren met een beperking
Elke derde vrijdag van de maand komen 70 tot 100 jongeren naar Het Podium, een bekend activiteitencentrum in Hoogeveen, voor een muziekavond. De ene maand een DJ, de andere maand treedt een band op. Een muziekavond voor jongeren met een beperking, beperkingen die van zeer diverse aard zijn. Er komen jongeren met een verstandelijke beperking, maar ook jongeren met een visuele of motorische beperking. Ook jongeren zonder beperking zijn welkom en juist daarom hebben de bedenkers gekozen voor Het Podium, waar jongeren regelmatig komen. Het aantal bezoekers per avond mag illustreren dat dit initiatief een succes is. De vrijwilligers, een groep van 8 personen, innen op zo'n avond de entreegelden en begeleiden en ondersteunen de bezoekers als dat nodig is. De heer Spaans, vader van een licht verstandelijk gehandicapte jongen en initiatiefnemer van de avond, doet de informatievoorziening en de financiën. De jury waardeert de inzet die de vrijwilligers nu al twee jaar gezamenlijk plegen en waarmee deze avonden tot een groot succes zijn geworden. Met hun werk bieden ze vele jongeren een zeer gewaardeerde en zo gewoon mogelijke 'disco-avond', een lovenswaardig initiatief.

Prijsuitreiking Drents Compliment
Op donderdagavond 6 december zal in het provinciehuis in Assen bekendgemaakt worden wie van deze drie genomineerden de Vrijwilligersprijs 'Hét Drents Compliment' wint. Gedeputeerde Margriet Brink-Massier reikt dan de prijs van 5.000 gulden (2268,90 euro) uit. De avond bestaat uit twee gedeelten. Na een inhoudelijk programma, een inleiding en forumdiscussie over jongeren en vrijwilligerswerk volgt een feestprogramma, waarin presentaties van de genomineerden en de prijsuitreiking, af wordt gewisseld met culturele bijdragen van PéPéZet, vrouwentoneel Erica en de Kunstbende.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl