Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW 21 november 2001

Minder kosten voor burger met minder afval

Vlaams minister voor leefmilieu en landbouw Vera Dua pleit voor het gebruik van DIFTAR-systemen in het gemeentelijk afvalbeleid. DIFTAR staat voor 'differentiële tarieven'. De voorwaarde is wel dat de tarieven die worden gevraagd voor zakken of containers onderworpen zijn aan een duidelijke democratische controle door de gemeenteraad. De minister maakte dit bekend naar aanleiding van het seminarie 'Diftar in Vlaanderen', een organisatie van het Vlaams Gewest samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

De laatste jaren rekenen meer en meer gemeenten de kosten verbonden aan afvalbeheer 'gedifferentieerd' aan aan de burgers. De invoering van dit systeem in een aantal gemeenten leidde de afgelopen maanden tot onduidelijkheid en ongerustheid bij de bevolking.
Binnen het Vlaams regeerakkoord is voorzien dat de hoeveelheid restafval (wat nog moet worden gestort of verbrand) flink moet dalen. Daarom wil de minister, via de gemeenten, de burgers er toe aan zetten om minder afval aan te bieden en dus ook te produceren. Dit kan ondermeer door burgers aan te rekenen voor de specifieke hoeveelheid afval dat ze aanbieden.
Dit moet de burgers immers aanmoedigen om meer afval selectief te gaan houden of, beter nog, bij de aankoop van producten zoveel mogelijk afval te vermijden (vb. overbodige verpakkingen).

Minder afval wordt beloond
De burger die afval voorkomt en het overblijvende afval goed selecteert, doet aan het DIFTAR-systeem dus een goede zaak. Hij of zij zal een beduidend lagere afvalfactuur in de brievenbus krijgen dan de buur die geen afval voorkomt of selecteert.

Een DIFTAR-systeem mag echter niet zo maar, zonder raadpleging van de bevolking, ingevoerd worden. Het systeem staat of valt immers met de medewerking van de burgers. Bovendien moeten er begeleidende maatregelen uitgewerkt worden zoals voorlichtingscampagnes (de burger er op wijzen hoe hij door minder afval te produceren ook minder moet betalen) en controle (verbaliseren van sluikstorters). Er wordt ook best een centraal informatie- en klachtenpunt opgericht waar burgers met al hun vragen en opmerkingen terecht kunnen.

Concessies met privé-partners

De minister meent dat een privé-firma een partner kan zijn voor de lokale overheid, bijvoorbeeld voor het realiseren van strikt uitvoerende opdrachten zoals het ophalen van het restafval. In de concessies zoals onlangs afgesloten in de gemeenten Tienen en Aarschot gaat het privé-bedrijf (de concessiehouder) het lokale afvalbeleid echter ook mee sturen wat een taak is van de overheid. De gemeenteraad moet steeds haar toezichtsrol kunnen blijven vervullen en DIFTAR-systemen -met correcte prijzen- bespreken en goed- of afkeuren. De sturing moet bij de (lokale) overheid blijven die dan zelf kan beslissen hoe de uitvoering van verlopen.

De minister heeft aan haar collega, minister Van Grembergen, alvast gevraagd om deze concessies van nabij te onderzoeken.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be