Ingezonden persbericht


Persbericht.
21 november 2001

De toekomst van de maakindustrie in Zuid-Nederland:

ONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJEN NV BOM EN NV LIOF KOMEN MET PLAN VOOR MAAKINDUSTRIE ZUID-NEDERLAND

De concurrentiepositie en conjunctuurbestendigheid van de toeleveranciers in de zogenoemde maakindustrie in Zuid-Nederland te versterken; dàt is het doel van een nieuw gezamenlijk project P* van de NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de Limburgse Industriebank LIOF. De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben hiervoor recent een bijdrage van f 1.250.000 beschikbaar gesteld.

De maakindustrie in Zuid-Nederland met voor de toeleveranciers belangrijke opdrachtgevers als DAF, ASML, Philips, Stork, Océ, e.a, is in omvang de tweede werkgever van de regio. Bijna 150.000 mensen zijn werkzaam in deze sector. De toeleveranciers in deze industriële cluster staan, met name ook door de toenemende buitenlandse concurrentie, steeds meer onder druk. De opdrachtgevers stellen hogere eisen aan de kwaliteit, het technologisch niveau en de verrekeningsprijs van de inbreng van de toeleveranciers. Op hun beurt zijn uitbesteders hiertoe gedwongen door de wijzigende marktomstandigheden en de toenemende wereldwijde concurrentie. De krantenberichten van de laatste weken over ontslagen bij uitbesteders en toeleveranciers bevestigen dit beeld.

Na een aantal 'gouden' jaren voor de maakindustrie is het momenteel noodzakelijk zich te bezinnen op de strategische positie en het ontwikkelingsperspectief van de sector. In het kader van het P*-Project (spreek uit pi star project) is daarom door BOM en LIOF een strategische studie gestart, die wordt uitgevoerd door The Boston Consulting Group onder leiding van de heer Hans Wijers, ex-minister van Economische Zaken. De titel van de studie is: "De Toekomst van de Maakindustrie in Zuid Nederland". Het onderzoek is bedoeld om in kaart te brengen welke actie bij de maakindustrie en overheid noodzakelijk is om deze technologische cluster te versterken. Het resultaat van de studie wordt gepresenteerd en bediscussieerd op een conferentie die eind maart 2002 in het Evoluon in Eindhoven zal worden georganiseerd. Deze conferentie is speciaal bedoeld voor de besluitvormers van de maakindustrie en overheid.

BOM en LIOF startten een jaar geleden met de voorbereiding van het P*-Project. De subsidies van de provincies Noord-Brabant en Limburg maken het mogelijk nu ook daadwerkelijk te beginnen. Met de bijdrage van LIOF en BOM zelf is in totaal ruim f 2 miljoen beschikbaar voor het onderzoek, de conferentie en voor 7 pilotprojecten. Met deze pilots worden in eerste instantie 7 geselecteerde 'strategische' toeleveranciers op een hoger concurrentieniveau van functioneren gebracht met meer inbreng in productontwikkeling en geavanceerde productie.

Van de grote uitbesteders wordt gevraagd met opdrachten te komen die de toeleveranciers maximaal kunnen uitdagen. Met een goede begeleiding van de kant van de opdrachtgevers zelf en met de inzet van deskundige ondersteuning kan zo de doelstelling van een structurele positieversterking van de toeleverancier in de richting van mainsupplier worden bereikt. Bijzonder aan deze aanpak is dat verbetering van de samenwerkingsrelatie tussen opdrachtgever en toeleverancier vertrekpunt en tevens doel van het project is. Via workshops wordt de opgedane kennis ook naar andere bedrijven verspreid. De grote uitbesteders in de regio hebben in principe hun medewerking toegezegd. Ook de Nederlandse Vereniging van Toeleveranciers (NEVAT) wordt bij het project betrokken.