Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
156

Directie:
voorlichting

21-11-2001

Status:
informatie

Van der Ploeg: 'Internet nu belangrijker voor publieke omroep dan themakanalen'

Staatssecretaris F. van der Ploeg (Media) steunt investeringen in internet door de publieke omroep. Voor themakanalen, zoals een 24-uurs nieuwszender, vindt hij het nu nog te vroeg. Dit staat in de brief over de mediabegroting die de bewindsman vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van der Ploeg toont zich hierin verder tevreden over de eerste resultaten van de netprofilering.
Themakanalen worden volgens Van der Ploeg belangrijk als meer huishoudens in Nederland digitale televisie kunnen ontvangen. Nu is het nog niet zover. Hij is wel voorstander van een stapsgewijze oriëntatie op toekomstige distributiemogelijkheden. Op Nederland 2 kan volgens hem overdag ervaring worden opgedaan met een continue nieuwsformule. Ook ontstaat er zo een oefenterrein voor multimediale nieuwsgaring voor radio, televisie, internet en teletekst. De ontwikkeling van nieuwe diensten door de publieke omroep is een belangrijk thema in de mediabegroting van 2002. Van der Ploeg wijdt er een afzonderlijke brief aan. Internet biedt volgens hem kansen voor verrijking van de radio- en televisieprogrammering. Hij steunt de geplande investeringen van 19,5 miljoen euro (40 miljoen gulden) voor dit doel in 2002. Verder vraagt hij de NOS om al in 2003 geld te reserveren voor een elektronische programmagids en voor experimenten met interactieve televisie. Deze activiteiten wil hij niet afhankelijk maken van een eventuele verhoging van de rijksomroepbijdrage door een volgend kabinet. Van der Ploeg zal de NOS tenslotte vragen om een nadere onderbouwing van de ideeën voor digitale themakanalen

Van der Ploeg is positief over de eerste resultaten van de netprofilering. Met de concessiewetgeving in 2000 heeft hij samenwerking tussen de zendgemachtigden op alledrie de televisienetten gestimuleerd en dat werpt volgens hem nu vruchten af. Veel programma's blijken te profiteren van indeling op een andere zender. Zo heeft de gezamenlijke kinderprogrammering op 'Z@ppelin' (Nederland 3) in korte tijd grote bekendheid verworven.
Van der Ploeg toont zich bezorgd over het bereik bij 13 tot 19 jarigen. Hij vreest dat er een "verloren generatie" ontstaat die zich ook op latere leeftijd niet zal interesseren voor journalistiek, cultuur en kwaliteitsamusement. Hij ondersteunt daarom pogingen van de publieke omroep om deze leeftijdsgroep aan zich te binden, bijvoorbeeld door meer Nederlands drama uit te zenden. De Raad voor cultuur heeft de publieke omroep in dit verband zelfs geadviseerd om een dagelijkse soapserie te ontwikkelen. Het is overigens voor het eerst dat de Raad voor cultuur oordeelt over de programmatische plannen van de publieke omroep. Nieuw is ook de bijlage bij de mediabegroting die inzicht geeft in de salarissen en toelages van omroepbestuurders. Van der Ploeg heeft daar speciaal om gevraagd omdat hij meer transparantie op dit punt wil.

Uit de mediabegroting blijkt dat de publieke omroep last heeft van tegenvallende reclame-inkomsten. In 2002 wordt het tekort opgevangen uit de reserves die in betere jaren zijn opgebouwd. Het totale budget voor de landelijke publieke omroep is 676 miljoen euro ( f1.490 miljoen).


Zie ook:
Nieuwe diensten publieke omroep
Mediabegroting 2002
Naleving en toezicht programmavoorschriften publieke omroep

22-11-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl