Rijksuniversiteit Groningen

Levensbedreigende ontstekingsreactie bij zwaargewonden

Sommige zwaargewonde patiënten krijgen te maken met een levensbedreigende complicatie, het Multiple Organ Dysfunction Syndrome (MODS). Dit is het gevolg van een ongereguleerde ontstekingsreactie in het hele lichaam, waarbij een overvloed aan ontstekingsbevorderende stoffen (zoals onder meer cytokines) wordt geproduceerd. Mogelijk ontstaat deze overproductie vanuit de lokale ontstekingsreactie op de plek van de verwondingen. Medisch bioloog drs. Namkje van der Laan onderzocht hoe de ongereguleerde ontstekingsreactie in het hele lichaam precies ontstaat. Zij promoveert 21 november 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van der Laan bestudeerde een groep patiënten met een gesloten bovenbeenbreuk als model om de acute lokale ontstekingsreactie te kunnen bestuderen. Eerst onderzocht zij bij hen de ontstekingsreactie in de huid en vergeleek die met huid die bij een operatie is ingesneden en met geïnfecteerde huid. Zij vond hierbij verschillende ontstekingspatronen. Het blijkt dat er in de huid van de patiënten met een gesloten bovenbeenbreuk geen lokale ontstekingsreactie te zien is. Vervolgens bestudeerde zij de lokale ontstekingsreactie dichter bij het gebroken bot, in het spier- en vetweefsel. Alleen in het vetweefsel bleek een verhoogde cytokineproductie te zien is. Al met al is bij de groep patiënten met een gesloten breuk niet een klassieke ontstekingsreactie aan te tonen. Mogelijk draagt de ontsteking in het vetweefsel rond de breuk wel bij aan het ontstaan van de ongecontroleerde ontstekingsreactie in het hele lichaam. /IMK

Namkje van der Laan (Groningen, 1973) studeerde medische biologie aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de sectie Traumatologie van de afdeling Chirurgie van het AZG en de sectie Medische biologie van de afdeling Pathologie en Laboratorium Geneeskunde van de RUG. Haar project was een onderdeel van de onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Sinds 1 augustus werkt Namkje van der Laan als projectcoördinator bij Pharma Bio-Research Group B.V. te Zuidlaren.