Reumafonds

Wat doet het Nationaal Reumafonds?
Dit bericht hebben wij opgepikt uit de media en plaatsen we ter kennisgeving. Het Nationaal Reumafonds is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het artikel.

Arts laat artrosepatiënt in de kou staan

Medisch Vandaag, 21 november 2001

'Mensen met artrose vallen vaak tussen wal en schip'. Dat zegt A. de Crom van de Reumapatiëntenbond op grond van de uitkomsten van de uitkomsten van de Artrose Meldweek, vorige week.

Vierhonderd van de 650 duizend mensen tellende patiëntengroep pakten de telefoon om hun verhaal te doen. Punt is volgens de Reumapatiëntenbond dat de mensen die naar de huisarts gaan, zich door hem of haar in de kou gezet voelen. 'Ze krijgen weinig informatie over hoe ze het beste met de ziekte om kunnen gaan en doorverwezen wordt er nauwelijks. Terwijl advies van een fysiotherapeut of ergonoom het dagelijks leven draaglijker kan maken'' aldus De Crom.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap laat bij monde van A. Romeijnders weten zich wel wat bij de kritiek voor te kunnen stellen. Romeijnders: 'De zorgaspecten van artrose krijgen steeds meer aandacht en het kan zijn dat artsen wat dat betreft wat achterlopen'. Volgens Romeijnders moeten huisartsen vaak zoeken naar de balans tussen het uitgangspunt de aandoening niet te veel te somatiseren en de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld aanpassingen in huis en doorverwijzing naar een fysiotherapeut. 'Er zijn boeken vol aanpassingen waar patiënten iets aan kunnen hebben. Omdat het beloop van artrose erg kan verschillen, moeten de mogelijkheden bij elke patiënt individueel bekeken worden', meent Romeijnders. 'Ook de voorlichting over het leren leven met artrose zou beter kunnen. Een patiëntenbrief zou daarvoor een mogelijkheid zijn.


---

Meer over de aandoening artrose


* medisch nieuws *