Vlaams Parlement

21 nov 2001

Lijvig onderzoeksrapport over werking binnen- en buitenlandse parlementen

Vlaams Parlementsvoorzitter De Batselier heeft in het Vlaams Parlement de resultaten voorgesteld van een benchmarkingonderzoek dat werd gevoerd naar de werking van binnen- maar vooral buitenlandse assemblees. Dit onderzoek kadert in het beleidsplan 1999-2004 van de voorzitter. Doelstelling van dit rapport is een onderzoek te voeren naar methodes en procedures in de werking van andere assemblees. Dat levert inspiratie op voor de optimalisering van de werking van het Vlaams Parlement. In het bedrijfsleven is de techniek van benchmarking, waarbij wordt gezocht naar de best mogelijke aanpak van een bepaald productieproces, een courant gebruik.

Het onderzoek werd gevoerd door een team van ambtenaren, begeleid door politicologen en constitutionalisten, aangebracht door de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten. In totaal bezocht het team in de eerste helft van 2001 17 assemblees.

Uit het rapport blijkt dat de evoluties die de parlementaire instellingen in Europa op dit ogenblik doormaken, gelijklopend zijn. In alle bezochte parlementen is het besef aanwezig dat het parlement zich aan de nieuwe maatschappelijke uitdagingen moet aanpassen, wil het zijn centrale rol in het politieke leven blijven spelen. Die vernieuwingstendensen hebben te maken met de organisatie van het maatschappelijke debat, alsook met de manier waarop dat debat inhoudelijk en procedureel verloopt.

De resultaten van dit rapport zullen in een volgende fase worden gebruikt voor een interne discussie alsook voor een discussie met Vlaamse academici over de toekomst en werking van een moderne assemblee. Die gesprekken moeten uitmonden in een publicatie over de werking van het Vlaams Parlement in de eenentwintigste eeuw. De publicatie wordt verwacht in het najaar van 2002, en zal een aantal aanbevelingen bevatten die de modernisering van het Vlaams Parlement een nieuwe impuls moeten geven. Het is dan ook aan het Vlaams Parlement om deze aanbevelingen al of niet te verwezenlijken.

Het benchmarkingrapport is te raadplegen op de website van het Vlaams Parlement:
http://www.vlaamsparlement.be/HtmlPages/Actueel/Algemeensecretariaat/B enchmarkFrame.html

Contactpersonen : Marc Le Bruyn, coördinator team, (02)552 11 17 Ann Schoeters, adviseur voorzitter, (02)552 11 08