Gemeente Amsterdam


---
|
Amsterdam pakt ziekteverzuim aan

Amsterdam pakt ziekteverzuim aan

Het college van B&W wil het hoge ziekteverzuim binnen de gemeente terugdringen en stelt voor de norm voor verzuim korter dan een jaar in drie jaar terug te brengen naar 6%. Het college wil dit stapsgewijs bereiken: een verzuimnorm van 8% in 2002 en 7% in 2003. De voorzitters van de stadsdelen en de directeuren van diensten onderschrijven dit streven van het college.
Momenteel kampt de gemeente met een verzuim van 8,7%, dat blijkt uit de cijfers over het eerste half jaar van 2001. Bij dit percentage is verzuim tot een jaar meegenomen, omdat dit vergelijkbaar is met het bedrijfsleven. Het totale percentage zieke werknemers, inclusief de ambtenaren die langer dan een jaar ziek zijn, is nog hoger: 11,4%. In de cijfers is het ziekteverzuim onder het GVB-personeel niet meegenomen, omdat het vervoerbedrijf waarschijnlijk per januari 2002 een apart onderdeel van de gemeente vormt.
Het ziekteverzuim ligt niet alleen in Amsterdam zo hoog: uit onderzoek blijkt dat in alle vier de grote steden het verzuim gemiddeld hoger is dan in andere Nederlandse gemeenten. Rotterdam heeft een met Amsterdam vergelijkbaar niveau: 11,7%. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de gemeente invloed kan uitoefenen door de organisatiegebonden factoren die een rol spelen bij ziekteverzuim aan te pakken. Hierbij kan worden gedacht aan werkdruk, agressie, stijl van leidinggeven en reorganisaties.
Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, stelt het college een aantal maatregelen voor om tot een lager ziekteverzuim te komen:
* Per gemeentelijke organisatie wordt een ziekteverzuimdoelstelling geformuleerd, waarbij rekening wordt gehouden met de actuele situatie. De directeuren worden verantwoordelijk voor het uitvoeren van het ziekteverzuimbeleid. De ontwikkeling van het verzuim wordt een terugkerend gegeven in gesprekken met de betreffende portefeuillehouder en verslagen. De frequentie hiervan is afhankelijk van de aandacht die voor het ziekteverzuim nodig is. Ook zullen enkele diensten waar veel verzuim voorkomt, worden doorgelicht op de oorzaken hiervan zodat er een specifiek plan van aanpak kan worden opgesteld.

* Het inzetten van maatregelen zoals trainingen voor leidinggevenden en P&O-functionarissen. Ook wordt gewerkt aan een specifieke aanpak van langdurig verzuim. De gemeente organiseert ook workshops over het omgaan met werkdruk/stress voor de ambtenaren.
* Het instellen van een projectgroep ter ondersteuning van de gemeentelijke organisaties bij de aanpak van het ziekteverzuim.

De maatregelen worden beschreven in de notitie ziekteverzuimbeleid 2002-2004. De kosten worden begroot op ruim 1 miljoen gulden (¤ 0,45 miljoen).
Behandeling in de raadscommissie is op 6 december en in de gemeenteraad op 16 januari.

Marjan Lansdaal


---


-

© gemeente Amsterdam - 21-11-2001