Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 november 2001

VRAGEN VAN HET LID KOENDERS (PvdA) AAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VOOR ONTWIKKELINGS-SAMENWERKING EN AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

1. Is het waar dat 03-tinair twee maal per week coltan en "bloed-tantalum" vervoert van Kigali naar Amsterdam, zoals vermeld wordt in het VN Panel Rapport van Koffi Annan over de financiering van conflicten in Kongo?

2. Is het waar dat de daling in prijs van coltan niet alleen het gevolg is van lager aanbod en grotere vraag maar ook van het beleid van vele bedrijven, die het maatschappelijk onverantwoord vinden om "bloed-tantalum" te fabriceren of te verhandelen?

3. Hoe is het mogelijk dat juist Martinair is overgegaan tot deze vorm van maatschappelijk onverantwoord ondernemen, het gat van Sabena heeft opgevuld en zo medeverantwoordelijkheid draagt voor de financiering van conflicten in Kongo?

4. Welke maatregelen neemt de regering om hier een einde aan te maken?

5. Welk initiatief neemt de regering om een moratorium in te stellen voor de import van coltan, diamanten en goud uit gebieden in Kongo die worden beheerst door buitenlandse en/of rebelgroepen?

6. Is de regering bereid even snel en effectief internationale wetgeving terzake voor te stellen als in het geval van internationaal terrorisme?