Ingezonden persbericht

Studenten tandheelkunde zijn het minst tevreden

AMSTERDAM, 21-11-2001 -- Dentiva.com nieuws: Onlangs is de student tevredenheidsmonitor 2001 van de Universiteit van Amsterdam (UvA) verschenen. Hierbij is over de gehele universiteit de (on)tevredenheid van studenten over hun faculteit gemeten. Tandheelkunde studenten zijn van alle studenten het meest ontevreden over hun opleiding, zodat ACTA op de laatste plaats eindigt. Dit komt net op het moment dat de UvA op twee bekende kwaliteitsevaluaties als slechtste universiteit is geëindigd.

De studenten tevredenheidsmonitor is, zoals de naam het al zegt een evaluatie onder studenten naar hun tevredenheid over de opleiding. Het is dus niet direct een graadmeter voor kwaliteit. Toch geven dit soort evaluaties een aardig beeld van waar de problemen precies liggen, want daar heeft de student als "onderwijs consument" als eerste mee te maken.

Het minst tevreden waren tandheelkunde studenten over de inrichting van hun studie, wat betreft organisatie en opzet. Het is kortom een chaos volgens tandheelkunde studenten. Weliswaar in mindere mate maar toch nog ontevreden zijn tandheelkunde studenten over de manier waarop schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden worden verbeterd. Dit is niet vreemd gezien de vaker gehoorde klacht dat de studie te weinig academisch zou zijn.

Zo'n 74% van de ondervraagden vindt de moeilijkheidsgraad goed (dit is ook het gemiddelde van de UvA). Extreem ontevreden zijn studenten tandheelkunde over de tijdsbesteding: 55% van ondervraagden zegt meer dan 40 uur aan de studie te besteden (UvA = 10%), en 37% besteedt 21 tot 40 uur in de week (UvA = 60%). Dit is ook niet verwonderlijk aangezien de studie tandheelkunde de meeste (verplichte) contacturen kent. Verandering hierin is moeilijk aangezien de studie al te vol is geroosterd, of de studie zou verlengd moeten worden. Volgens studentenvertegenwoordigers tandheelkunde komt daar nog eens bij dat de vele tijd die aan de studie besteed wordt vaak ook erg inefficiënt besteed wordt, zonder dat de student er iets aan kan doen: wachten op de instructeur, een werkstuk meerdere keren laten goedkeuren, patiënten die maar niet komen, etc.

Dat het een en ander aan de kwaliteit van de UvA schort is reeds langer bekend. Jaar in jaar uit scoort de UvA het slechtst in onderzoeken zoals die van het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) en de Elsevier. Begin dit studiejaar was het dan ook niet veel anders. In de Elsevier enquete, waar naast studenten ook hoogleraren ondervraagd worden, kwam de UvA wederom terecht op een laatste plaats. De Vrije Universiteit, fusie partner van de UvA in de faculteit der Tandheelkunde ACTA deed het ook niet erg veel beter: zij eindigde een voor laatste.

Bron: UvA studententevredenheidsmonitor 2001



Ingezonden persbericht