Gemeente Oostburg


Duurzaam veilig werpt vruchten af

Op dinsdag 13 november jl. vond in de Mauritshof te IJzendijke een informatiemarkt over Duurzaam Veilig plaats. Het Bestuurlijk Overleg Duurzaam Veilig, waarin bestuurders van de Provincie, Rijkswaterstaat, het Waterschap en de gemeenten Sluis-Aardenburg en Oostburg zitten, liet aan belangstellenden zien wat er inmiddels allemaal gerealiseerd is en wat er nog op de planning staat. Ook overheidsinstanties als de politie, 3VO, Slachtofferhulp en ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) waren aanwezig.

De gemeente Oostburg had er nadrukkelijk voor gekozen om naast de algemene uitgangspunten van Duurzaam Veilig (vergroten van de verkeersveiligheid en het terugdringen van de snelheid en het aantal verkeersslachtoffers) te laten zien welke rol Duurzaam Veilig speelt in de projecten van de gemeente. En welke mooie dingen er daardoor gerealiseerd kunnen worden. De Beatrixstraat in Schoondijke bijvoorbeeld is mede dankzij Duurzaam Veilig geld opnieuw ingericht. Ditzelfde geldt voor de Mariastraat in Cadzand-Dorp en de Schuitvlotstraat in Groede. De gemeente toonde verder aan dat zij niet te beroerd is om Duurzaam Veilige maatregelen te veranderen, wanneer uit metingen overduidelijk blijkt dat deze (nog) niet goed zijn. Te denken valt hierbij aan de wybertjesdrempel in Hoofdplaat waar naar aanleiding van de klachten van de inwoners metingen verricht zijn. Inmiddels is de drempel verwijderd en wordt deze vervangen door nieuwe maatregelen.

Naast het bezoeken van de markt konden de aanwezigen ook demonstraties bijwonen en zelf enkele testen doen. Zo leerden Tante Verkeersfee en het verkeersvogeltje Birdy de kleuters in West Zeeuwsch-Vlaanderen veilig oversteken. In de Belgische BOB-bus kon in de rijsimulator getest worden wat het effect van alcoholgebruik op het rijgedrag is. Ook was er een vrachtwagen met een dode-hoek camera aanwezig.

Aan het eind van de middag was er gelegenheid tot het stellen van allerhande vragen aan de leden van het Bestuurlijk Overleg Duurzaam Veilig: gedeputeerde Hennekeij (Provincie), dijkgraaf De Graaf (Waterschap), de heer Post van Rijkswaterstaat en de wethouders Wille (Oostburg) en Van Daele (Sluis-Aardenburg).

Het Bestuurlijk Overleg Duurzaam Veilig keek na afloop terug op een geslaagde dag. Zij hopen aangetoond te hebben dat Duurzaam Veilig dankzij de "hobbels en bobbels" daadwerkelijk vruchten afwerpt. Uit snelheidscontroles blijkt bijvoorbeeld dat nog slechts 25% van het aantal gecontroleerde voertuigen te hard rijd. In 1999 was dit nog 40%. Ook deelde de politie in de eerste acht maanden van dit jaar aanzienlijk minder bekeuringen uit dan vorig jaar: 47.855 in 2001 ten opzichte van 71.719 in 2000.

De komende jaren blijft het Duurzaam Veilig project dan ook verder gaan. Via onder meer informatie-avonden in de kernen en gesprekken met de dorpsraden en -verenigingen worden de inwoners betrokken bij de Duurzaam Veilige maatregelen die in hun dorp gepland staan. Na de uitvoering vindt vervolgens wederom een bijeenkomst met de inwoners plaats om te horen wat de reacties zijn en of alles naar tevredenheid is.