Ingezonden persbericht

Hilversum, 21 november 2001

Herstructurering NOB leidt tot drie nieuwe bedrijven

Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) gaat zijn activiteiten herstructureren. Het facilitair bedrijf wordt gesplitst in drie delen: een multimedia-uitzendbedrijf, een groep commerciële bedrijven op het gebied van registreren en nabewerken en een vastgoedbedrijf. Voor de twee laatstgenoemde onderdelen zullen nieuwe aandeelhouders worden gezocht. Tevens zal het personeelsbestand worden aangepast aan de toekomstige vraag. Hierdoor gaan circa 400 arbeidsplaatsen verloren. De arbeidsvoorwaarden van de overblijvende medewerkers worden teruggebracht tot een marktconform niveau. De herstructurering is een uitvloeisel van de eerder bekend gemaakte strategie van NOB en is nodig om de onderneming weer rendabel te maken en de continuïteit van de activiteiten te waarborgen.

Eerder dit jaar maakte NOB bekend terug te keren tot zijn kernactiviteiten: het registreren, bewerken en uitzenden van geluid en bewegend beeld. Daarbij staat een geleidelijke overgang voor ogen naar een multimedia-productieproces. Onderdeel van het vandaag gepresenteerde herstructureringsplan is een splitsing van NOB in drie zelfstandige bedrijven.

Bedrijven

De facilitaire taken die NOB exclusief aan de omroepen levert (zoals het uitzendproces), een aantal strategische taken (bijvoorbeeld de digitaliseringstaken) en de activiteiten op het gebied van innovatie worden ondergebracht in een multimedia- uitzendbedrijf. "Het eerder ingezette digitaliseringsproces blijft dus een kernpunt", aldus Marius Jonkhart, voorzitter van de Holdingdirectie. "De digitalisering geeft de omroepen toegang tot een veelheid aan media. Het multimedia-uitzendbedrijf wil zich blijven ontwikkelen als hét centrale facilitaire knooppunt van de digitalisering binnen de omroep. We willen de ontwikkeling naar digitale uitzendprocessen en productiemethoden uitvoeren in nauwe samenwerking met onze belangrijkste klanten: de omroepen. Dat vraagt om een heel andere positie, dan de kernactiviteiten registreren en nabewerken".

De NOB-activiteiten op het gebied van registreren en nabewerken worden afzonderlijk in zelfstandige bedrijven ondergebracht. Beide nieuwe bedrijven gaan deel uitmaken van een nieuwe holding, waarin ook de NOB-dochterbedrijven Cinevideogroep, CamCompany, NOB Duitsland en het Belgische ENG Videohouse worden opgenomen. De aandelen van deze nieuwe holding zullen uiterlijk in de loop van 2003 worden verkocht. De commerciële slagkracht en focus van deze bedrijven zal door de zelfstandige positie toenemen, zodat een betere concurrentiepositie kan worden gerealiseerd.

Het derde bedrijf dat door de herstructurering ontstaat is een zelfstandig vastgoedbedrijf. Dit bedrijf beheert voornamelijk het Media Park. Ontwikkeling en beheer van deze locatie is een activiteit die niet thuishoort in een facilitair bedrijf. Een goede uitvoering van het toekomstplan dat voor het Media Park is ontwikkeld (het zg. Masterplan), vergt inbreng van professionele ontwikkelaars en institutionele beleggers of andere kapitaalkrachtige partijen. Daarom zal het Media Park worden verkocht. Uitgangspunt daarbij is dat de ingezette ontwikkeling van het Media Park als hét centrum van de (multi)media-industrie wordt voortgezet en gewaarborgd door uitvoering van het Masterplan.

Personele consequenties

Onderdeel van de herstructurering is ook een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen bij NOB met circa 400. NOB stemt hiermee de personele omvang van de nieuwe bedrijven af op de toekomstige vraag in de markt. Tot nu toe is NOB altijd ingericht geweest op een piekvraag in de omroepmarkt. Voor de betrokken medewerkers streeft de directie naar een evenwichtige oplossing in overleg met de werknemersorganisaties. Externe arbeidsbemiddeling en een sociaal plan zullen daar onderdeel van uitmaken. De reductie van het personeelsbestand wordt in de loop van 2002 gerealiseerd.

Een essentieel onderdeel van het herstructureringsplan is het terugbrengen van de arbeidsvoorwaarden naar een marktconform niveau. De personeelskosten van het facilitair bedrijf zijn nu aanmerkelijk hoger dan van andere bedrijven in de av-markt. Op deze wijze is het voor NOB niet mogelijk te concurreren. Marius Jonkhart benadrukt de noodzaak van de herstructurering: "NOB is in het verleden wel verzelfstandigd, maar heeft nooit geheel bedrijfsmatig gefunctioneerd. Als we op dezelfde weg doorgaan, kalft de positie van NOB op een aantal kernactiviteiten verder af. Over drie tot vier jaar zal het bedrijf financieel klem komen te zitten".

Over de uitkomsten van de herstructurering is hij optimistisch: "Wanneer alles volgens plan verloopt, zullen alle bedrijven in 2003 weer winst maken. Hierdoor kunnen we de werkgelegenheid van de medewerkers garanderen in nieuwe, gezonde bedrijven". Bij NOB en zijn dochterbedrijven werken momenteel zo'n 2600 mensen. Vorig jaar leed NOB bij een omzet van f 623 miljoen een verlies van f 16,6 miljoen.

Over de herstructurering en een sociaal plan zal overleg plaatsvinden met de werknemersorganisaties. Aan de Centrale Ondernemingsraad wordt advies gevraagd over de herstructurering.

Gelet op het wijdere belang van een gezond NOB voor de bedrijfstak als geheel en gelet op het feit dat de Staat volledig eigenaar is van NOB Holding N.V. heeft over de voornemens uitvoerig overleg plaatsgevonden met de ministeries van OCenW en Financiën. De betrokken bewindslieden hebben met de geschetste voornemens tot herstructurering van het bedrijf ingestemd.