Gemeente Breda

21-11-2001

Breda gebruikt het Bouwstoffenbesluit doelmatig voor bescherming van de bodem

De gemeente Breda neemt zelf initiatieven om het Bouwstoffenbesluit doelmatig in te zetten ter bescherming van de bodem. Waar de wetgeving onduidelijk of onvoldoende is, neemt de gemeente zelf een standpunt in en bespreekt deze werkwijze waar nodig met het ministerie van VROM en de Inspectie Milieuhygiëne. Dit blijkt uit de notitie Grond voor hergebruik die het college van burgemeester en wethouders op 20 november heeft vastgesteld. De notitie verwoordt het beleid van de gemeente voor de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit.

Sinds 1 juli 1999 is het Bouwstoffenbesluit volledig in werking. Het toezicht en de handhaving ervan is bij de gemeenten neergelegd. Het Bouwstoffenbesluit is een milieuwet die gemaakt is om de bodem te beschermen. Sommige verontreinigingen die in steenachtige materialen en grond voorkomen kunnen oplossen en in de bodem terechtkomen, waardoor verontreiniging ontstaat. Het Bouwstoffenbesluit maakt ook hergebruik van bijvoorbeeld gebroken puin, gereinigde grond en lichtverontreinigde grond mogelijk ,mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Door hergebruik ontstaat minder afval en zijn er ook minder zand- en grindwinningen nodig.
In de Stadsvisie heeft de gemeente Breda de ambitie uitgesproken om de komende jaren fundamentele stappen te zetten op milieugebied. De notitie Grond voor hergebruik geeft aan dat Breda voor kwaliteit gaat. Dit hoge ambitieniveau is nodig, want in Breda worden nu en de komende jaren enkele grote en ingewikkelde werken uitgevoerd waarbij het Bouwstoffenbesluit van toepassing is: de aanleg van de HSL, de nieuwe A16 en de geluidswal Wolfslaar.
Kwaliteit
Breda zet zich in om met de beschikbare middelen een zo groot mogelijk milieurendement te halen. De nadruk ligt daarom op grote werken en risicovolle werken. Daarnaast controleert de gemeente door middel van steekproeven ook regelmatig op allerlei aspecten bij andere werken. Onvoorspelbare steekproeven moeten verhinderen dat slechtwillenden de regels niet naleven, omdat ze geen controle verwachten. Natuurlijk zal ook gecontroleerd worden wanneer er vermoedens bestaan dat het Bouwstoffenbesluit bewust wordt overtreden
De gemeente Breda vindt een structurele samenwerking met politie, waterkwaliteitsbeheerder, en andere gemeentes belangrijk. De notitie geeft voorbeelden van verrassende resultaten die geboekt zijn bij de samenwerking bij de controle op de verwerking van assen van afvalverbrandingsinstallaties (AVI-bodemassen) in de A16/HSL. Zonodig schakelt de gemeente ook externe deskundigen in om haar te adviseren bij ingewikkelde kwesties.

Breda, 21 november 2001