CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-266
21 november 2001
9.30 uur Producentenvertrouwen nauwelijks gewijzigd

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in oktober nauwelijks gewijzigd. In september was er nog sprake van een sterke afname. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderontvangst in oktober nagenoeg op gelijk niveau ligt als in september. Mede hierdoor is de orderpositie voor het eerst sinds januari van dit jaar niet verder gedaald.

Ondernemers blijven somber Het producentenvertrouwen is in oktober licht gedaald en uitgekomen op ­ 5,2. De afname van het producentenvertrouwen met 0,3 punt in oktober volgt op de sterke daling in september met 3,3 punt. Daarmee ligt het producentenvertrouwen op het niveau van eind 1993. De industrie herstelde zich toen van de lage productiecijfers eind 1992 en begin 1993. De ondernemers zijn met name ontevredener over het niveau van de voorraden. Ze verwachten voor de maanden november 2001 tot en met januari 2002 een verdere daling van de bedrijvigheid. In het derde kwartaal was ook al sprake van een lagere omzet en productie in de industrie.

Orderpositie niet verder gedaald De ondernemers in de industrie hebben in oktober net zoveel orders ontvangen als in september. Dat geldt zowel voor de binnenlandse als CBS-Persdienst buitenlandse orders. De werkvoorraad is daardoor niet verder gedaald. Postbus 4000 De producenten van investeringsgoederen en halffabrikaten hadden in 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 september nog te maken met een daling van de buitenlandse orders. In fax (070) 337 59 71 oktober zijn deze niet verder teruggelopen. Wel is hier nog steeds E-mail: sprake van een daling van de binnenlandse orders. Bij de producenten persdienst@cbs.nl van de consumptiegoederen daarentegen zijn de binnenlandse orders net als in september toegenomen. De buitenlandse orderontvangst blijft in deze sector nagenoeg gelijk aan die in september. Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-266 pagina 1 van 2



Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.