Perskamer

Lichamelijk actieve werknemer functioneert beter - Tweederde werknemers wil meer bewegen, maar heeft geen tijd

TNO

21 november 2001

Werknemers die reeds langer lichamelijk actief zijn, blijken gezonder, fitter en functioneren beter op het werk. Gerichte stimulering van beweging op en buiten het werk kan bewegingsarmoede tegengaan en de inzetbaarheid van de betrokken werknemers vergroten. Werknemers die in hun werk relatief weinig bewegen compenseren dit onvoldoende met meer lichamelijke activiteit in de vrije tijd. Geen tijd hebben wordt door velen die wel meer willen bewegen, genoemd als excuus. Dit zijn enkele resultaten van het wetenschappelijke onderzoek onder 2522 volwassen Nederlanders gekoppeld aan de tweede Nationale Gezondheidstest die in 2000 heeft plaatsgevonden. Staatssecretaris M. Vliegenthart van Volksgezondheid Welzijn en Sport maakt vandaag de resultaten bekend op de conferentie `Help, ik sport!'

Gerichte stimulering van beweging goed voor werknemer én werkgever Uit het onderzoek komt naar voren dat de actieve Nederlandse werknemer beter functioneert dan de minder actieve werknemer. Veel werknemers hebben wel plannen om meer gaan te bewegen, maar met name tijdsdruk belemmert dit. Deze bevindingen vormen goede aanknopingspunten voor gerichte stimulering van meer bewegen, waarvan zowel de individuele werknemer als de werkgever zullen kunnen profiteren. Met name in branches waar veel zittend werk wordt verricht kan gerichte stimulering van beweging op het werk bewegingsarmoede tegengaan en de inzetbaarheid van de betrokken werknemers vergroten.

Meer dan helft zit onder Nederlandse Norm Gezond Bewegen Meer dan de helft van de deelnemende werknemers beweegt onvoldoende volgens de huidige normen voor gezond bewegen. Tweederde van de deelnemers heeft wel het voornemen om meer te gaan bewegen, bij degenen die de norm niet halen is dat zelfs 77%. Dat betekent tegelijkertijd dat een kwart van degenen die onvoldoende bewegen géén reden ziet om meer te gaan bewegen. Volgens de huidige gezondheidskundige normen is het gewenst tenminste vijf dagen per week tenminste 30 minuten per dag matig intensief te bewegen (b.v. fietsen of stevig wandelen.)

Fietsen en wandelen favoriet; "geen tijd" meest gehoorde excuus Geen tijd en het te druk hebben vormen in alle groepen de grootste belemmering voor (meer) bewegen. Bij zowel de actieve als minder actieve werknemers zijn fietsen en wandelen favoriete vormen van lichaamsbeweging. De minder actieve werknemers hebben daarnaast voorkeur voor meer alledaagse vormen van bewegen zoals klussen en tuinieren in plaats van sport. Voor de minder actieven geldt dat ze vaker bewegen om er even `tussenuit' te zijn, terwijl de meer actieven aangeven dat ze bewegen voor een betere gezondheid en fitheid.

De Nationale Gezondheidstest is een jaarlijks terugkerend initiatief, dat bestaat uit fysieke metingen en een uitgebreide vragenlijst. De testen zijn uitgevoerd in tientallen centra voor training en therapie. Naast het gezondheidsprofiel en beweegadvies dat aan de deelnemers werd uitgereikt, zijn de verzamelde data geanalyseerd door TNO Arbeid. De Nationale Gezondheidstest wordt vanaf 2001 in opdracht van de Nederlandse Hartstichting uitgevoerd, tezamen met Ministerie VWS en TNO Arbeid.

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

---

...zie TNO magazine