Gemeente Deventer

VISIE OP BETERE KWALITEIT LAMME VAN DIESEPLEIN

Gemeente grijpt ontwikkelingen aan voor verbetering van plein

Het college van burgemeester en wethouders heeft een visie vastgesteld waarin de gewenste ontwikkeling van het Lamme van Dieseplein staat beschreven. Met name de bijzondere historische waarden van het gebied moeten volgens het college beter tot hun recht komen. Daarnaast meent het college dat het gebied een belangrijke functie kan vervullen in het beter laten functioneren van de Proosdijpassage als onderdeel van het winkelcircuit Lange Bisschopstraat-Broederenstraat-Engestraat. De gemeente wil het Lamme Van Dieseplein kwalitatief sterk verbeteren. Bij het uitwerken van de visie wil de gemeente eigenaren, bewoners, gebruikers en andere belanghebbenden betrekken.

Het Lamme van Dieseplein heeft momenteel onvoldoende kwaliteit en als gevolg daarvan geen aantrekkingskracht. Het plein wordt gebruikt als parkeerplaats. Het bestemmingsplan Binnenstad 1992 wilde een verdichting van het kernwinkelapparaat, maar dat heeft niet geleid tot een ontwikkeling op of rond het Lamme van Dieseplein. Naast het weinig aantrekkelijke plein functioneert de Proosdij-passage en haar verlengde onvoldoende als verbinding tussen de Lange Bisschopstraat en de Nieuwstraat/Engestraat.

In de nota Deventer Binnenstads Perspectief, een ruggengraat voor de binnenstad (1998) is aangegeven dat een functioneel winkelcircuit, waarin de Proosdijpassage is opgenomen, van belang is. De gemeente wil daarom de ontwikkeling van het Lamme van Dieseplein dusdanig opzetten dat deze niet afhankelijk is van het functioneren van de Proosdijpassage, maar wel een ruimtelijke en stedenbouwkundige versterking betekent. Deze wens is nu toegevoegd aan de initiatieven van de N.V. Wonen boven winkels Deventer en de Stichting Realisatie Herdenkingsplaats Geert Groote.

Principe-uitwerking voorgestelde visie

De nieuwbouw aan het plein bestaat uit een combinatie van verschillende gebouwen, die samen leiden tot een voltooiing van het gebied en de onbebouwde ruimte intiemer en aantrekkelijker maken. De gemeente wil een kwalitatieve verbetering van de entree van de Proosdijpassage. De ruimte tussen het SNS-bankgebouw en de Proosdijpassage wil de gemeente definiëren door een poortgebouw voor de passage met daarboven een woonfunctie. In de plannen is achter de winkel van Schräder (Engestraat), op de plek van de huidige tijdelijke fietsenstalling, ruimte voor een winkel met woonruimte. Hierdoor krijgt het gebied tussen de Proosdijpassage en de Nieuwstraat/Engestraat een meer uitnodigend en aantrekkelijker aanzien.

Op het Lamme van Dieseplein is vóór juwelierszaak Husselman nieuwbouw gedacht. Deze geeft samen met de ontwikkeling achter Schräder een nieuwe wand aan het plein. De gemeente wil de Pontsteeg als steeg herstellen en een rustig en intiem binnenpleintje vormen, dat zich uitstrekt tot aan het poortgebouw aan de Proosdijpassage. Verder is in de planvisie plaats voor een gebouw boven de bestaande crypte en voor het sluiten van de wand aan de Striksteeg achter de winkel van Duthler.

Voor auto?s is op het Lamme van Dieseplein in de nieuwe visie geen plek. De bestaande parkeerplaatsen voor belanghebbenden moeten gecompenseerd kunnen worden in de directe omgeving. De bouw van een fietsenstalling in dit gebied is evenwel gewenst. Het huidige gebruik toont aan dat deze voorziening op deze plek zeer gewaardeerd wordt. Mogelijk kan een stalling in een te bouwen kelder worden ondergebracht.

De komende periode worden de plannen verder uitgewerkt en op haalbaarheid onderzocht.