Provincie Utrecht


Op het water discussiëren over veiligheid in het rivierengebied

De provincie Utrecht organiseert op 21 november een discussieavond over de manier waarop we onze veiligheid in het rivierengebied kunnen handhaven. Deze avond is onderdeel van de varende informatiecampagne "Waterpeiling" die Rijkswaterstaat organiseert van 3 november tot en met 4 december. De Waterpeiling-boot vaart over een groot deel van de Nederlandse rivieren en biedt belangstellenden de gelegenheid om zich laten informeren, mee te denken en in discussie te gaan over de hoogwaterproblematiek in hun woon-/werkgebied. Voor jong en oud is er van alles te doen: een tentoonstelling, multimediapresentatie, lezingen en discussies. De toegang is gratis.

Na het hoogwater op de takken van de Rijn in 1995 is de veiligheid in het rivierengebied verbeterd door dijksterking en dijkverhoging. Vanwege bodemdaling en klimaatverandering is het in de toekomst opnieuw nodig om maatregelen te nemen om de veiligheid te handhaven. Uit de verschillende mogelijkheden (variërend van bergingsgebieden tot uiterwaardverlaging en dijkverhoging), zal een goede combinatie gevonden moeten worden die veiligheid garandeert en bovendien ruimtelijk in te passen is. Het kabinet beslist uiteindelijk over deze combinatie van maatregelen. Bij de selectie van de maatregelen wordt nadrukkelijk gestreefd naar een verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving. Belangrijke aspecten daarbij zijn natuur en landschap, recreatie, landbouw, archeologie en cultuurgeschiedenis, delfstofwinning en sanering van verontreinigde grond.

De discussieavond wordt ingeleid met een presentatie over het project Ruimte voor de Rivier. Daarna gaat het panel, bestaande uit bestuurders van de provincie Utrecht, de gemeente Houten, Rijkswaterstaat directie Oost-Nederland, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie en Stichtse Milieufederatie in op diverse aspecten en mogelijkheden van de te nemen maatregelen in het rivierengebied. Uiteraard zijn hierbij verschillende belangen in het spel. Het publiek wordt van harte uitgenodigd actief deel te nemen aan de discussie. De discussie vindt plaats op 21 november van 20.00 uur tot 22.00 uur op de Waterpeiling-boot (de "Eureka 1"), die in de haven van Culemborg ligt, aan de steiger achter bedrijf LKV(kantoormeubelen).

De boot ligt op 17 november in Rhenen, op 19 november in Wijk bij Duurstede, op 20 en 21 november in Culemborg en op 22 november in Schoonhoven.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Annemieke van Leeuwen, 030 - 258 3151 of per e-mail: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl .