Ingezonden persbericht

UITNODIGING

Graag nodigen wij u uit aanwezig te zijn bij de presentatie van het boek VAN GLIS TOT KLAPSCHAATS.
Schaatsen en schaatsenmakers in Nederland, 1200 tot heden
op woensdag 21 november a.s. om 13.30 uur in het Eerste Friese Schaat-smuseum in Hindeloopen, Kleine Weide 1-3.

Tevens vindt in het museum de opening plaats van een kleine tentoonstel-ling over de oudste schaatsen in Nederland. Het betreft vier paar schaatsen uit de 13de tot 16de eeuw, die nooit eerder aan het publiek zijn vertoond. Het zijn waarschijnlijk de oudste schaatsen ter wereld.

Het boek Van glis tot schaats is geschreven door Wiebe Blauw uit Oegst-geest. Het is de eerste systematische beschrijving van de ontwikkeling van de schaats in Nederland vanaf circa 1200. Er worden in totaal 74 modellen van schaatsen beschreven die vanaf 1200 tot heden in Nederland zijn gemaakt en bereden. Daarnaast wordt stilgestaan bij de productie van de schaats in ambachtelijk verband en op machinale wijze. In het tweede deel van het boek komen 565 schaatsenmakers aan de orde, ver-spreid over heel Nederland. Daarmee is dit boek het standaardwerk geworden over Nederlandse schaatsen en schaatsenmakers.

Het eerste exemplaar van het boek zal worden overhandigd aan schaatser, schaatsenmaker en beeldend kunstenaar Ids Willemsma, die tevens de tentoonstelling zal openen en het woord zal voeren over de oude schaat-senmakerstraditie waaruit hij afstamt.

U wordt hierbij van harte uitgenodigd bij de presentatie aanwezig te zijn.

Uitgeverij Van Wijnen Eerste Friese Schaatsmuseum

Voor nadere informatie:

Uitgeverij Van Wijnen
Dingeman van Wijnen
Postbus 172
8800 AD FRANEKER
0517-394588
fax 0517-397179
e-mail: uitgvw@xs4all.nl