FNV BOUW

FNV Bouw zet in op 1,5 procent plus prijscompensatie

Uitbetaling van de prijscompensatie plus 1,5 procent. Dat is de looneis waarmee FNV Bouw de onderhandelingen over de CAO's voor de bouw, het stukadoorsbedrijf en het natuursteenbedrijf ingaat. De landelijke vakgroepsraden hebben deze eis op 19 november aan de onderhandelaars van de bond meegegeven. In december gaan de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden van de ruim 240.000 betrokken werknemers van start.

Veel CAO's in de bouw- en houtnijverheid kennen een systeem van automatische prijscompensatie. Zo'n systeem houdt in dat de lonen op
1 juli en 31 december automatisch worden verhoogd ter compensatie van de gestegen prijzen, waarbij als uitgangspunt geldt het geschoonde prijsindexcijfer over de periode van respectievelijk oktober- april en april-oktober. Naast uitbetaling van de prijscompensatie acht FNV Bouw een extra loonsverhoging van 1,5 procent verantwoord. Verder wil de bond in de bouw een bonus- of winstdelingsregeling invoeren die van toepassing moet zijn op alle werknemers.

Leden van de bond hechten sterk aan de automatische prijscompensatie. Dat bleek uit de discussies in de vakgroepsraden, maar ook uit enquêtes die over de voorstellen zijn gehouden. 85 Procent van de geënquêteerden in de bouw onderschrijven de looneis van prijscompensatie plus 1,5 procent. Vrijwel evenveel leden steunen het voorstel om een bonus- of winstdelingsregeling in te voeren. Aan de enquête deden ruim 6.500 leden mee. De CAO's voor de bouw, het stukadoorsbedrijf en het natuursteenbedrijf kennen al het systeem van automatische prijscompensatie. In de CAO voor de 44.000 werknemers die behoren tot het uitvoerend, technisch en administratief personeel in de bouw (de uta-CAO) wil de bond het systeem invoeren.

Behalve de looneis hebben de vakgroepsraden ook de overige voorstellen definitief vastgesteld. In alle CAO's zet de bond in op meer keuzemogelijkheden voor de werknemers. Enkele belangrijke voorstellen zijn:

Bouw- en uta-CAO

- Verhoging WAO-uitkering in eerste jaar tot 80 procent.
- Gelijke rechten voor ondernemingsraad en
personeelsvertegenwoordiging.

- Net als in de bouw-CAO moet ook in de uta-CAO worden geregeld dat werknemers recht hebben op twee scholingsdagen per jaar.
- Uitbreiding van het aantal seniorendagen vanaf 53 jaar.
- Verhoging van de kilometervergoeding zodat de gemaakte kosten ook werkelijk worden vergoed.

CAO's voor stukadoors- en natuursteenbedrijf

- Invoering van een systeem van CAO à la carte zodat werknemers hun arbeidsvoorwaarden meer op de eigen omstandigheden kunnen afstemmen.

- Net als in de bouw moeten stukadoors vanaf 55 jaar kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek. Het aantal seniorendagen moet worden verhoogd.

- Individueel scholingsrecht van twee dagen per jaar voor stukadoors.

- Recht op deeltijdarbeid.

- Het aantal ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen moet door middel van een campagne worden uitgebreid.

Het volledige pakket voorstellen is te vinden op de site van FNV Bouw.
Het adres is www.fnvbouw.nl

Voor de redactie,