DUN & BRADSTREET

Nederlandse ondernemingen slecht voorbereid op euro

Persbericht

Rotterdam, 20 november 2001 - Met nog maar enkele weken te gaan, is slechts 41 procent van de Nederlandse bedrijven (1) volledig overgeschakeld op de euro. Ook in de rest van Europa zijn veel bedrijven nog bezig met de euroconversie, blijkt uit onderzoek van handelsinformatieleverancier D&B. Ongeveer 5 procent van de ondervraagde bedrijven in de eurozone verwacht de euroconversie niet voor eind januari 2002 af te ronden. Bij bedrijven met minder dan 50 werknemers bedraagt dit percentage 7 procent.
Bijna de helft van de onderzochte bedrijven heeft de overgang naar de euro pas voor de helft afgerond. Een kleine minderheid - ongeveer 3 procent - is nog in de planningfase. Bedrijven in Italië en België zijn het verst: meer dan de helft van de onderzochte bedrijven is daar volledig overgeschakeld op de euro.
15 Procent van de ondervraagde bedrijven heeft vertraging opgelopen bij de euroconversie. Inflexibiliteit van computersystemen en gebrek aan financiële middelen en menskracht zijn daarvoor de belangrijkste redenen.
Aanpassingen in januari
'Er moet nog veel gebeuren', concludeert Ian Fyfe, D&B's Euro Project Director. 'Toen we ondernemingen vroegen wanneer zij van plan waren alle systemen, inclusief hun financiële-, managementinformatie- en salarissystemen, over te zetten, antwoordde bijna 40 procent dat dit niet voor het einde van het jaar zou lukken. In Duitsland geldt dat zelfs voor 56 procent van de onderzochte bedrijven. Een groot deel van de aanpassingen staat nu gepland voor januari en je kunt je afvragen of zelfs dat realistisch is.'
Nederland en Duitsland liggen nog steeds het meest achter op de andere onderzochte landen. In België, Frankrijk en Italië vermelden meer dan 90 procent van de ondernemingen euro's op hun facturen, hoewel naast de lokale munteenheid. Aan het einde van het derde kwartaal van 2001 factureerde slechts 13 procent van de bedrijven uitsluitend in euro's. De verwachting is dat 40 procent vanaf december alleen in euro's zal factureren en dat dit percentage in januari zal oplopen tot 95 procent.
Problemen met cash flow
'We wilden graag weten wat de consequenties zijn voor ondernemingen die op 1 januari niet gereed zijn voor de euro', zegt Fyfe. 'Daarom hebben we ook gevraagd hoe lang bedrijven betalingen of facturen in de oude valuta zullen accepteren. De meeste ondernemingen meldden dat ze dergelijke betalingen tot eind januari zullen accepteren, maar niet veel langer. Slechts eenderde is bereid na 1 januari facturen in de oude valuta te accepteren. Van deze groep zal de grote meerderheid de bedragen eerst omzetten in euro's alvorens tot betaling over te gaan. Deze resultaten bevestigen de uitkomsten van ons eerdere onderzoek. Bedrijven die op 1 januari niet klaar zijn voor de euro, zullen problemen krijgen met hun cash flow.'
Euroconversie D&B
D&B heeft de euroconversie van haar informatieproducten afgerond. De meeste D&B producten zijn inmiddels beschikbaar in euro's. In enkele gevallen wacht D&B met de overgang tot de systemen bij de klanten gereed zijn. De planning is om alle D&B producten in januari 2002 beschikbaar te hebben in euro's.
(1)Tijdens de vierde ronde van dit onderzoek hield D&B in september/oktober 2001 telefonische interviews met de directies van 500 bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië (100 interviews per land). Hetzelfde onderzoek werd eerder verricht in augustus/september 2000, november/december 2000 en februari/maart 2001.


---
Noot voor de reactie
Voor de volledige onderzoeksresultaten of meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Desna Troost, telefoon 010 - 7109603 of 06-54708492, e-mail: TroostD@dnb.com. Gelieve bij publicatie handelsinformatiebureau Dun & Bradstreet (D&B) als bron te vermelden.

Over D&B
D&B (NYSE: DNB) verschaft ondernemingen informatie, instrumenten en deskundigheid waarmee ze met vertrouwen weloverwogen zakelijke beslissingen kunnen nemen. Klanten benutten de D&B Risk Management Solutions om hun kredietrisico te beheersen, de D&B Sales & Marketing Solutions om winstgevende ondernemingen te vinden en de D&B Supplier Management Solutions voor efficiënt leveranciersmanagement. D&B's E-Commerce Solutions worden benut om de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van potentiële on line handelspartners te toetsen, zodat het vertrouwen in e-commerce transacties toeneemt. Meer informatie over D&B vindt u op onze website www.dnb.com.

20 nov 01 11:19