Voedingscentrum
Heb ik extra vitamines nodig voor meer winterweerstand? 20 november

In de winter verschijnen regelmatig advertenties en reclames voor het gebruik van extra vitamines. De fabrikanten beloven meer weerstand in een jaargetijde met veel kou en regen. Een logische vraag is dan 'geldt dat ook voor mij?'

Voor gezonde kinderen en volwassenen die goed eten en drinken zijn vitaminepillen en andere preparaten meestal niet nodig. Dat je s winters en in het voorjaar meer vitamines nodig hebt, stamt nog uit vroeger tijden. Mensen kregen minder vitamines binnen door het vaak eenzijdige voedingspatroon en het gebruik van veel geconserveerde producten, bijvoorbeeld geweckte en ingemaakte groenten en vlees. Tegenwoordig is er het hele jaar door ruim aanbod van vers voedsel, zoals groenten en fruit.

Bepaalde groepen hebben wel een vergrote behoefte aan bepaalde vitamines. Deze vitaminebehoefte is zo groot dat die niet door gewone voeding geleverd kan worden: extra vitamine D voor kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en senioren vanaf 50 jaar, foliumzuur voor vrouwen met een zwangerschapswens en vitamine K voor babys tot 3 maanden die borstvoeding krijgen. Andere groepen die een vitaminepreparaat willen gebruiken, wordt aangeraden een multivitaminepreparaat te nemen in een dosering van ongeveer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Informatie daarover staat op de verpakking.

Met wisselvallig en koud weer steken verkoudheid en griep vaak de kop op. Om je daar tegen te beschermen, spelen vitamines een belangrijke rol. Soms helpen extra vitamines om je sneller beter te voelen. Vitamines en mineralen zijn stoffen in onze voeding die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Het lichaam kan ze zelf niet aanmaken, behalve vitamine D dat onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Daarvan neemt de aanmaak in de huid sterk af in de periode dat de zon minder vaak schijnt.

Door iedere dag gevarieerd en gezond te eten, krijgt het lichaam over het algemeen voldoende vitamines en vele andere nuttige stoffen binnen. Dat is de beste manie om een goede conditie en weerstand opbouwen en jezelf beschermen tegen ziektes. Wie te weinig belangrijke voedingsstoffen met de voeding binnenkrijgt, wordt op den duur chronisch ziek. Extra vitamines verminderen niet de risicos op ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker, die ontstaan zijn door een niet evenwichtige voedingspatroon. Als je langdurig te veel, te vet, te zout, te weinig vezels, groenten en fruit eet, kan je je voeding niet opeens gezond maken door het gebruik van een multivitaminepreparaat. Bovendien heeft het gebruik van een preparaat geen invloed op het veranderen van verkeerde voedingsgewoontes.

Meer informatie over vitamines