ST. BEROEPENPROMOTIE NEDERLAND

Nominaties voor prijs opleidende bedrijven

Nominaties voor prijs Beste Leerbedrijf 2001

In 1996 riep toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Jo Ritzen, een prijs in het leven voor het beste leerbedrijf van het jaar. Leerbedrijven zijn bedrijven die door landelijke organen Beroepsonderwijs erkend zijn als opleiders van aankomende vakmensen. Met deze prijs wilde het minister de belangrijke rol van het bedrijfsleven bij het beroepsonderwijs benadrukken. De Landelijke Organen Beroepsonderwijs doen jaarlijks een voordracht uit eigen branche voor deze prijs. In steeds meer gevallen worden winnaars van verkiezingen in de eigen bedrijfstak voorgedragen. De zorg voor de aanwas en het behoud van goed geschoolde vakmensen wordt in de verschillende branches steeds zwaarder gevoeld en genomen. De stichting Beroepenpromotie Nederland organiseert de verkiezing van de prijswinnaar.

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van alle sociale partners heeft de twaalf binnengekomen voordrachten van dit jaar beoordeeld. Daarbij let zij op reguliere voorwaarden waaronder opgeleid wordt zoals vergoedingen en begeleiding. Maar daarnaast houdt de jury rekening met innovaties die het voor leerlingen extra aantrekkelijk maken om zich tot vakkracht te laten scholen. Drie bedrijven zijn genomineerd, te weten:

- KMWE Precisie te Eindhoven, voorgedragen door de Stichting Opleiding Metaal (SOM)

- Goedegebuure Tandtechniek B.V. te Ede, voorgedragen door de SVGB

- Facility Management Group te Amsterdam, voorgedragen door de ECABO

Op basis van een nu volgend bedrijfsbezoek wijst de jury een winnaar aan die in het begin van 2002 door de huidige minister van Onderwijs Hermans zal worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst waarin ook de prijs wordt uitgereikt.