DLV-Adviesgroep

Vragen over mestafzetovereenkomsten in één dag beantwoord

20 November a.s. vindt in Zaal Verploegen te Wijchen het symposium AAN DE SLAG MET MEST plaats. Tijdens deze middag worden adviseurs, accountants en loonwerkers door specialisten op het gebied van akkerbouw, tuinbouw en veehouderij geïnformeerd over een optimaal gebruik van dierlijke mest en de meest recente ontwikkelingen omtrent het stelstel van mestafzetovereenkomsten (MAOs).

De Nederlandse mestwetgeving is sinds kort uitgebreid met het stelsel van MAOs. Hierdoor moeten veehouders vanaf 1 januari 2002 voor de mestproductie van hun dieren voldoende afzetruimte hebben. Deze ruimte kan worden gevonden op eigen grond maar ook op gronden van anderen en bij erkende tussenpersonen. Deze afzetruimte bij derden moet worden vastgelegd in een MAO. Op dit moment zijn nog relatief weinig MAOs gesloten. Om het gebruik van dierlijke mest en het afsluiten van MAOs te stimuleren heeft het ministerie van Landbouw een project opgezet, dat het Centrum voor Landbouw en Milieu, DLV Adviesgroep en LTO Advies gezamenlijk uitvoeren. Het symposium AAN DE SLAG MET MEST maakt deel uit van dit project.

Programma

Het symposium AAN DE SLAG MET MEST begint om 13.15 uur met een korte plenaire presentatie, waarna de deelnemers in kleinere groepen uiteen gaan om verschillende onderwerpen te bespreken. Deze deelsessies worden verzorgd door onder meer Johan van Dijk van Cumela, Henk van der Zeijden van Bureau Heffingen, Jakob Bartelds van LTO Advies, Walter van der Steege van DLV Adviesgroep en Ebbe Rost van Tonningen van Steunpunt Mineralen. Doorlopend is er een infomarkt waarop diverse organisaties die met mestafzet te maken hebben
zich presenteren.

Regionale bijeenkomsten

Het landelijke symposium voor intermediairs is tevens het startschot van een reeks gratis regionale bijeenkomsten die speciaal voor agrarische ondernemers zijn bedoeld. Hierin worden ook zij volledig op de hoogte gebracht van het gebruik van dierlijke mest en het stelsel van MAOs. Dit gebeurt door specialisten uit de betreffende regio aan de hand van presentaties en workshops. In de bijlage vindt u een overzicht van deze regionale bijeenkomsten.