Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

PERSUITNODIGING

Soeplezing: Hoe puur is Holland?

Dinsdag 20 november, 17.00 uur, Nieuwspoort, Den Haag

Stel dat onze kroonprins een prinses was en Maxima een stoere Argentijnse bink à la Antonio Banderas. Zou het volk deze partnerkeuze toejuichen? De Vaste Kamercommissie voor OCenW en NWO nodigen 'Het Binnenhof' uit voor discussie en soep op dinsdag 20 november, 17.00 uur tot 19.00 uur, Frits van der Poelzaal, Nieuwspoort. Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

In de lange geschiedenis van tolerantie in Nederland maken we nu een interessante en veelzeggende episode door. Tijdens de Soeplezing analyseert historicus en socioloog dr. Dienke Hondius de 'zeer passieve tolerantie' die in Nederland domineert. Daarnaast werpt ze enkele onopgehelderde vragen op.

Hoogleraar vaderlandse geschiedenis prof. dr. Jan Bank vindt Nederland, wetenschappelijk gesproken, al eeuwen een immigratieland. Nederland realiseert zich niet meer dat de grootste wetgever, Thorbecke, een tweede-generatie Duitser was. En wie weet dat Harry Mulisch de zoon is van een echtpaar dat om politieke redenen België moest verlaten? Jan Bank stelt dat verworvenheden uit de vaderlandse geschiedenis ons moeten helpen bij het vaststellen van een nationale identiteit.

Wij verzoeken u uw komst te melden bij NWO, afdeling Voorlichting & Communicatie, tel. 070 3440713, e-mail news@nwo.nl


Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein


01-34e