ONDERNEMINGSRAAD TROS

Ondernemingsraad TROS tegen plannen nieuwszender

Afdeling Communicatie
Hilversum, 19-11-2001

ONDERNEMINGSRAAD TROS TEGEN PLANNEN NIEUWSZENDER

De ondernemingsraad van de TROS is unaniem tegen de plannen van de NOS Raad van Bestuur om vanaf september 2002 een nieuwszender in te richten op het publieke net. Volgens de OR heeft een dergelijke zender grote personele, sociale en financiële gevolgen. Op dit moment zijn de gevolgen niet inzichtelijk gemaakt door de plannenmakers van de NOS.

Zo is er geen enkele financiële onderbouwing voor de plannen. In een tijd waarin de publieke omroep op haar reserves aan het interen is, de teruglopende inkomsten van Ster-tijd actueel is en de financiële consequenties van het vrijgeven van de programmagegevens nog niet bekend zijn, lijkt een financiële onderbouwing van de plannen een absolute voorwaarde.

Onderzoek waaruit blijkt dat er grote behoefte is aan een nieuwszender ontbreekt, terwijl de Raad van Bestuur wel van die behoefte uit gaat. Bovendien doorkruisen de plannen voor een nieuwszender de in 2000 ingezette zenderprofilering. Beleid van nog geen twee jaar oud is al rijp voor de prullenbak, zo blijkt uit de plannen van de NOS.

Ondemocratisch is dat de Raad van Bestuur van de NOS voor de invoering van de nieuwszender alleen de Ondernemingsraad van de NOS als gesprekspartner ziet. Dit terwijl het een zaak betreft die de gehele publieke omroep aangaat met alle personele en sociale gevolgen van dien.
De Ondernemingsraad van de TROS eist adviesrecht op grond van de Wet op de Ondernemingsraden en doet een oproep aan de leden van de Tweede Kamer om niet akkoord te gaan met de voorgenomen plannen.

Een delegatie van de Ondernemingsraad van de TROS gaat dinsdag 20 november om 15.30 uur naar Den Haag om de ontmoeting bij te wonen van de vaste kamercommissie OC & W met de Raad van Bestuur van de publieke omroep.



TROS