Gemeente Soest

Nieuws

B&W besluiten
Op 't Hoogt
Verschijningsdata
Verleende vergunningen
Vacatures
Lockerbie

Publiekszaken en/of gemeentehuis gesloten

Dinsdag 20 november vanaf 12.00 uur is de afdeling Publiekszaken gesloten. Vanaf 15.30 uur is het hele gemeentehuis dicht.

Maandag 24 december is het gemeentehuis gesloten. Tussen 10.00 en 11.00 uur is de afdeling Publiekszaken geopend voor geboorteaangiften en overlijdensaangiften.

Donderdag 20 december en donderdag 27 december is de afdeling Publiekszaken s avonds gesloten. De dependance in Soesterberg is dan eveneens dicht.

Maandag 31 december is de afdeling Publiekszaken gesloten in verband met de invoering van de euro.

Radio Soest gaat op bezoek bij De politiek

Radio Soest gaat in de komende weken op bezoek bij gemeenteraadsleden die vier jaar geleden op een lijst stonden van een politieke partij. Een rechtstreekse radio uitzending vanuit het huis van de gast.

bullet

In 1998 zijn ze gekozen in de 27 leden tellende Soester gemeenteraad. bullet

Heeft dat hun leven veranderd, heeft dat hun houding naar de politiek veranderd?

De luisteraars kunnen de richting van het gesprek mede bepalen. Door gebruik te maken van een speciaal telefoonnummer en een rechtstreeks e-mailadres.

Op zondagmiddag 2 december is de eerste uitzending, tussen 12 en 14 uur, te horen bij Radio Soest, uw lokale zender.

De verkiezingen

Over ruim vier maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedere stemgerechtigde Soester krijgt dan de gelegenheid om samen met nog 34.800 kiezers, een nieuwe raad te kiezen.

Op dit moment worden de lijsten voor de politieke partijen samengesteld. Wat beweegt mensen toch om zich kandidaat te stellen als gemeenteraadslid voor een van de politieke partijen die in Soest deelnemen aan de verkiezingen?

Wellicht wordt dat duidelijk tijdens de gesprekken met de gasten van het programma Op bezoek bij de politiek.

Wie is dat Raadslid

Radio Soest gaat niet bezoek bij de fractievoorzitters, daarover horen en lezen we al genoeg. Nee, ze gaan op bezoek bij een gewoon raadslid thuis. In zijn of haar eigen omgeving wordt geprobeerd een aantal vragen beantwoord te krijgen, zoals:

bullet

Wat waren hun verwachtingen toen ze aan de klus begonnen. Wat heeft ze het meest verrast? Wat waren de teleurstellingen die ze soms moesten slikken. Welke beslissingen betreuren ze achteraf en waarop zijn ze trots na vier jaar zitting in de Raad?
bullet

Hoe reageert de omgeving op raadsleden?
bullet

Wij Nederlanders hebben het niet zo op de politiek. Ze doen maar wat en ze luisteren nooit naar de inwoners van Soest. Dat zijn veel gehoorde kreten.
bullet

Hoort een raadslid die opmerkingen ook nog en wat doet hij er mee? Hoe weet hij dat de stemmer op zijn partij het met zijn genomen beslissing in de raad eens is?
bullet

En hoe reageert hij daar nu op?
bullet

Waar en hoe woont de gast. Waar ligt zijn of haar belangstelling.

Er wordt geprobeerd tijdens het gesprek een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de vertegenwoordiger in de Soester raad gedurende de afgelopen vier jaar.

Radio Soest interactief

De luisteraars kunnen zelf ook meepraten. U wordt uitgenodigd deel te nemen aan het gesprek met de gast. Vanaf 12 uur staat de telefoon tot uw beschikking om vragen te stellen aan het raadslid. Maar ook per e-mail kunt u uw opmerkingen kwijt. De gast van de middag zal daar in de uitzending direct op reageren. Een primeur voor Radio Soest.

De redactie van het programma bestaat uit Jenneke van der Wal, Wim Kiezebrink, Wim Mann en Werner Paans. Presentatie Werner Paans.

De volgorde van de gasten zal per loting worden vastgesteld. Wie de eerste kandidaat is leest u tijdig in uw dagblad en hoort u via Radio Soest.

Op bezoek bij de politiek

Radio Soest

Zondag 2 december

Van 12.00 tot 14.00 uur

In samenspraak met betrokkenen

Groeninrichting Wilgenblik

De gemeente Soest heeft het ontwerp voor groeninrichting van de Wilgenblik (nabij Braamhage) afgerond. Het definitieve ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de vereniging van eigenaren van Wilgenblik en Gossenburght en de bewonersvereniging Insulinde. De gekozen beplanting past uitstekend bij het omliggende landschap en zal de woonomgeving verfraaien.

De groeninrichting van de Wilgenblik bestaat uit landschappelijke beplanting als knotwilgen en meerstammige essen. De twee solitaire bomen, een rode beuk en een amberboom, dienen als blikvanger van de straat. De rozenbeplanting zal zorgen voor een kleurrijk accent. Het inzaaien met akkermengsels en het toepassen van een specifiek beheer gaan zorgen voor bloem- en kruidenrijke grasvelden.

Bij de aanpassing van het groenontwerp zijn opmerkingen van bewoners van de Wilgenblik meegenomen.

Zo zijn in het definitieve plan de bomen zo gesitueerd dat er meer zicht is op het omringende landschap. Hiervoor zijn de bomen voornamelijk in de lengterichting gezet en is er rekeninggehouden met de plaats van de raampartijen.

De formele en informele zithoeken met speeltoestellen achter in de Wilgenblik worden niet uitgevoerd om hangplekken te voorkomen. Als vervangende zitplek wordt aan het begin van de Wilgenblik een tweetal banken geplaatst.

De gevraagde straatbomen zijn niet mogelijk vanwege invalideninritten en ondergrondse kabels en leidingen.

Het beleid van de gemeente Soest ten aanzien van honden(poep) sluit niet aan bij de vraag om bordjes verboden voor honden te plaatsen op het achterste veld. De gemeente Soest plaatst deze borden alleen in winkelcentra en bij speelplaatsen. Omdat het hier niet gaat om een dergelijk gebied worden geen borden geplaatst. Wel geldt hier een opruimplicht.

Bij goede weersomstandigheden wordt over enkele weken begonnen met het aanbrengen van de beplanting.

2002: hond zelf opgeven bij gemeente

De gemeenteraad heeft in oktober 2001 de Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2002 vastgesteld. De belangrijkste wijziging voor degene die een of meer honden bezit, is dat de aanslag met ingang van 1 januari 2002 verandert in aangifte. Dit betekent dat hondenbezitters niet langer automatisch een aanslag in de bus krijgen, maar zelf ieder jaar aangifte moeten doen.

In 2002 en volgende jaren zal de gemeente aan iedereen die geregistreerd staat voor de hondenbelasting een aangifte en acceptgiro worden verzonden.

Tot nu toe stuurde de gemeente een aanslag met een acceptgiro naar de ongeveer drieduizend inwoners die als hondenbezitter geregistreerd staan. Hieraan komt een eind door de wijziging van de verordening. Hondenbezitters zijn dus zelf verantwoordelijk voor de aangifte. Het is belangrijk onmiddellijk aangifte te doen van het bezit van een hond of honden. Wie dit verzuimt, kan op een forse boete rekenen.

De belasting bedraagt per twaalf kalendermaanden 54,60, voor elke volgende hond 81,-- en voor kennels geregistreerd bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland 274,20.

Controle

De invoering van de nieuwe verordening leidt ertoe dat de controle op het houden van honden aanzienlijk wordt verscherpt. Het is de bedoeling meer mensen in te zetten om honden op te sporen. Zij zullen niet alleen vaker controleren, maar bovendien op tijdstippen waarop de meeste mensen thuis zijn. Een tijdige betaling is van belang, evenals het in een keer voldoen van het totaal verschuldigde bedrag. Wie vragen heeft over de nieuwe verordening, kan telefonisch contact opnemen met de gemeentelijke afdeling Belastingen, (035) 609 35 08.

Aanmeldingsplicht voor hondenbezitters gemeente Soest

BON:

Ik doe aangifte van ........... honden.

Naam:

---

---

Adres:

---

---

Postcode en woonplaats:

---

De ingevulde bon kunt u opsturen naar: gemeente Soest, afdeling Belastingen, Antwoordnummer 120, 3760 VB Soest.

Afsluiting wegen in verband met rioleringswerkzaamheden

Van 26 t/m 30 november 2001 zullen rioleringswerkzaamheden worden verricht in de Noorderweg.
Het gedeelte Noorderweg tussen de Dr de Voslaan en Heuvelweg zal in verband hiermede gedurende deze periode voor alle verkeer afgesloten zijn. Dit betekent tevens dat er geen verkeer vanuit de Dr. de Voslaan, Dr. Rupertlaan en de Heuvelweg naar de Noorderweg mogelijk is.
De percelen gelegen aan de Noorderweg (even-zijde) zijn niet per auto bereikbaar. Dit geldt van maandag 26 november 2001 vanaf 12.00 t/m vrijdag 30 november a.s
De uitvoering van de werkzaamheden is afhankelijk van de weersomstandigheden.

College neemt besluit over Ossendamweg

In januari van dit jaar bood het college van burgemeester en wethouders de nota 'Over Hoofdwegen' voor advies aan de raadscommissie Sport, Onderwijs, Welzijn en Milieu. De problematiek rondom de Ossendamweg was onderdeel van deze nota. Naar aanleiding van de behandeling van die nota is een klankbordgroep met belanghebbenden geformeerd om de gemeente te adviseren over de te nemen maatregelen. Begin september rondde de klankbordgroep haar werkzaamheden af in de vorm van een rapport. Op basis hiervan en de inspraak nam het college de volgende besluiten:

Verhogen van de capaciteit van de Ossendamweg c.a. door:

bullet Optimalisatie van de verkeersregeling op het kruispunt Ossendamweg / Soesterbergsestraat door middel van flexibele groentijdverdeling, rekeninghoudend met de fluctuaties van de verkeers-belasting van de verschillende richtingen over de dag; bullet Verbetering van het detectieveld nabij de aansluiting met de Oude Utrechtseweg om zo de hiaten die daar in de verkeersstroom ontstaan, op te vangen;
bullet Op de kruispunten Vondellaan / Birkstraat en Nieuweweg / Koningsweg inbouwen van filedetectiesysteem. Daarmee wordt voorkomen dat verkeer richting Ossendamweg langdurig groen krijgt terwijl het er toch niet bij kan. Bijkomend voordeel is dat verkeer vanuit de Ossendamweg komend sneller kan worden afgevoerd richting Koningsweg cq Birkstraat;
bullet Op het kruispunt Ossendamweg / Eikenlaan de verkeersregeling op geel-knipperen laten staan en alleen inschakelen ten behoeve van buspassages;
bullet Indien onderzoek uitwijst dat het mogelijk is, het realiseren van een groene golf tussen het kruispunt Nieuweweg / Koningsweg en Vondellaan / Birkstraat. Dit laatste kan in principe worden toegevoegd aan de hiervoor opgesomde maatregelen;
bullet Ten behoeve van bovenstaande punten vervangen van de verkeersregelautomaat op het kruispunt Ossendamweg / Soesterbergsestraat.

Ten aanzien van de verschillende problemen van de woonwijken:

bullet De verbetering van de ontsluiting van de zuidelijke woonwijk meenemen bij het onderzoek naar de groene golf; bullet De afgesloten routes door de woonwijken (Bartolottilaan en Foekenlaan) niet opnieuw openstellen voor doorgaand verkeer. Het levert geen bijdrage aan de oplossing van de congestie-problematiek Ossendamweg en het verdraagt zich niet met het principe van Duurzaam Veilig;
bullet Geen circulatiemaatregelen nemen om het doorgaand verkeer door het noordelijke deel van de woonwijk te blokkeren, omdat hierdoor het probleem Ossendamweg alleen verergert. Wel extra maatregelen nemen om de snelheid van het verkeer op de Eikenlaan naar een acceptabel laag niveau te brengen en te houden;
bullet De bewoners van de Schoutenkampweg-zuid het bestaande voorstel van het verspringend parkeren opnieuw voorleggen met het verzoek in detail wat aanpassingen op te geven. Daarna plan uitvoeren.

Bovenstaand besluit wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie SOW/milieu tijdens de vergadering op 28 november. Na instemming van de commissie met het collegebesluit wordt overgegaan tot verdere uitwerking zodat in de eerste helft van 2002 de benodigde kredieten bij de gemeenteraad kunnen worden aangevraagd. De uitvoering van de diverse onderdelen verwachten de gemeente Soest in de loop van datzelfde jaar ter hand te kunnen nemen.

Publiekszaken dinsdagmiddag 20 november gesloten

De afdeling Publiekszaken ( paspoorten, rijbewijzen enz.) is dinsdagmiddag 20 november in verband met een trainingsactiviteit vanaf 12.00 uur gesloten.

Het gemeentehuis is dinsdagmiddag wel gewoon toegankelijk.

Foutje in de afvalkalender

De afvalkalender, die alle huishoudens in Soest eind vorig jaar hebben ontvangen, bevat een foutje. Wie de kalender raadpleegt, zal zien dat men de laatste week van november de groene container (voor restafval) buiten moet zetten, en dat vervolgens in de eerste week van december diezelfde bak wéér naar buiten zou moeten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. December begint dus met de bruine bak buiten, daarna weer groen etc. Het ritme van de ene week de groene bak, de andere week de bruine bak, blijft dus gewoon gehandhaafd, óók in de laatste maand van het jaar.

Wie ondanks dit berichtje toch nog vragen heeft over de afvalinzameling kan daarvoor terecht bij het Reinigingsbedrijf Midden Nederland, tel 035-6039222.

Werken aan wegen

De volgende wegwerkzaamheden zijn gepland en kunnen tot enige overlast aanleiding geven.

Soesterberg:

Koppenlaan heden t/m 20 november 2001

Soest

Irenelaan 1 december t/m 24 december 2001
Betje Wolfflaan 20 november t/m 24 december 2001 Birkstraat (fietspad) 5 november t/m 20 november 2001 Kerkstraat (fietspad) 20 november t/m 24 december 2001

Afsluiting spoorwegovergangen

Aanpassing van de overwegbeveiliging en eventueel aanpassing toeleidende infrastructuur leidt tot de volgende overwegafsluitingen:

Overweg Talmalaan 12 november t/m 30 november 2001

2001: het Internationaal Jaar van Vrijwilligers

Wereldwijd Lokaal Betrokken: 2001 Internationaal jaar van Vrijwilligers Ook in onze gemeente: nomineer de vrijwilliger van de maand!

Het jaar 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Vrijwilligers. Het gehele jaar wordt wereldwijd aandacht besteed aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Ook de gemeente Soest besteedt aandacht aan de vele vrijwilligers en het werk dat zij doen.

Elke maand wordt daarom de vrijwilliger van de maand gekozen.

Maandelijks is er een sector of doelgroep, waarvoor door u een nominatie kan worden ingediend:

November Maatschappelijk belang

December Religie

De vrijwilliger van de maand wordt bepaald door loting uit genomineerden door notaris mr. J. Jager van Jager, Bokdam en de Visser.

Nomineren

Iedereen in Soest en Soesterberg kan de nominatie, met een korte toelichting, inzenden aan:

de Gemeente Soest
onder vermelding van Vrijwilliger van de maand
Antwoordnummer 120
3760 VB Soest.

De nominatie moet voor de 1e van elke volgende maand worden ingediend. Voor het thema van november "Maatschappelijk belang" is dat dus 1 december 2001.

Voor het uitbrengen van een nominatie kunt u ook gebruik maken van het te downloaden formulier (in Word-formaat): Downloaden formulier

E-mailen kan ook. Het adres is: ekerg@soest.nl

Laatst bijgewerkt: 14.11.01