Vernieuwde praktijkgerichte cursus
Invoering van Collaborative Product Commerce (CPC) Verbeter de concurrentiekracht en efficiency van uw engineering en productontwikkeling!

20 en 27 november 2001, Meeting Plaza Maarssen
logo0012-kl.jpg (4947 bytes)

---


* De noodzaak van Collaborative Product Commerce, de evolutie van PDM

* Verbeteren (re-engineering) van de eigen processen
* Structureren en beheren van de product- en procesgegevens
* Selectie van het juiste CPC pakket voor uw organisatie
* Snelle en betrouwbare implementatie

* Integratie CPC pakket in uw IT-infrastructuur (ERP, CAD, CAM, Workflow, EAI, etc.)

* CPC en uitwisseling van productgegevens (internet, EDI, PDI/STEP etc.)

Uw docenten:
Ing. Arjan de Kok, operationeel manager MiQ B.V. Ir. Dick Mandemaker, directeur MiQ B.V.
Dr. Henk-Jan Pels, universitair hoofddocent PDM, TU-Eindhoven

Nieuwe eisen aan engineering en produktontwikkeling Ondernemingen worden geconfronteerd met groeiende concurrentie, grotere productcomplexiteit en hogere kwaliteitseisen. Hierdoor kunnen de diverse afdelingen niet meer volstaan met het ieder voor zich beheren van de voor hen relevante product- en procesgegevens. Om op efficiënte wijze de gevraagde kwaliteit en service te kunnen leveren en de "time to market" voor nieuwe en verbeterde producten te kunnen verkorten, onder andere door concurrent of zelfs collaborative engineering is het noodzakelijk om productgegevens integraal, gedurende de gehele levenscyclus te beheren. Daarnaast stelt de toenemende noodzaak van uitwisseling van productgegevens tussen ondernemingen (virtual industries, co-makerships etcetera) hoge eisen aan het beheer van productgegevens maar ook aan het beheersen van het proces en de procesgegevens. Informatietechnologie is een belangrijke "enabler" voor verbetering van het productgegevensbeheer. Collaborative Product Commerce systemen zijn hierbij de sleutel.

Collaborative Product Commerce, CPC
Hoewel Product Data Management oftewel PDM een nog steeds de gangbare term is, geeft CPC (soms ook cPDm of PLM genoemd) beter aan wat de huidige versies van deze systemen kunnen. Deze (geautomatiseerde) oplossingen ter verbetering van engineering en productontwikkeling omvatten het beheer van alle productinformatie van idee via ontwerp, productie, gebruik, onderhoud tot en met de afbraak van een product. De basis van een CPC systeem bestaat uit een centrale "data vault" (kluis) waarin alle productgegevens op een consistente wijze opgeslagen zijn. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de documenten (vaak tekeningen) waarop de productgegevens vermeld zijn. Van groot belang is ook het "Product Structure Management", het beheer van de stuklijsten waarop aangegeven is uit welke onderdelen of subassemblies een product opgebouwd is. Omdat zowel de stuklijsten als de documenten voortdurend aan verandering onderhevig zijn is het beheer van revisies en versies van documenten en productgegevens van groot belang. Daarnaast bieden CPC systemen per definitie (en dit is een van de verschillen met PDM) geavanceerde functionaliteiten op het gebied van workflow management en procesgegevensbeheer. Hierdoor is het mogelijk om het goedkeuringsproces van documenten en de daarbij behorende autorisaties op een effectieve en efficiënte wijze te ondersteunen. Ook op het gebied van classificatie en project management bieden CPC systemen ondersteuning.

Collaborative Product Commerce in uw organisatie CPC kan van grote waarde zijn voor ieder bedrijf dat te maken heeft met productontwikkeling, productwijzigingen en ontwikkeling van en wijzigingen in procesinstallaties (zoals maintenance-engineering). Was tot voor kort CPC (en de voorloper PDM) vaak voorbehouden aan grotere ondernemingen, tegenwoordig zijn er tientallen software pakketten op de markt die ook uw organisatie een volwassen functionaliteit bieden om integraal productgegevensbeheer mogelijk te maken. Ook voor middelgrote ondernemingen is het mogelijk geworden om met behulp van CPC de bedrijfsprocessen te verbeteren en te ondersteunen. Vele van deze middelgrote ondernemingen hebben op dit moment dan ook een pilotproject uitgevoerd om te bekijken hoe CPC (of meestal nog PDM) optimaal voor hun organisatie ingezet kan worden en vast te stellen hoe daarmee de concurrentiekracht en slagvaardigheid aanzienlijk kan worden vergroot.

De praktijkgerichte cursus Collaborative Product Commerce Het succesvol implementeren en gebruiken van een CPC pakket betekent een aanzienlijke verbetering van de efficiency en slagvaardigheid van uw engineering/productontwikkeling. Dit vereist een doordachte aanpak van organisatie, processen, datamanagement en automatisering. Het projectmatig invoeren van een CPC systeem is het centrale thema van deze praktijkgerichte cursus.
De cursus behandelt wat CPC is, wat CPC kan betekenen voor een organisatie, wat de technologische stand van zaken is en hoe een CPC systeem succesvol geselecteerd en geïmplementeerd kan worden. Ook de gevolgen voor de IT organisatie worden belicht. Daarnaast wordt uitvoerig ingegaan op de organisatorische aspecten bij de invoering van CPC en de wijze waarop de bedrijfsprocessen ingericht dienen te worden om maximaal profijt van CPC te verkrijgen. Business Process Improvement of Re-engineering (BPI/BPR) en prestatie-indicatoren (in het kader van resultaatgericht management) zijn hierbij centrale begrippen. Uiteraard komen de koppeling tussen CPC en CAD (maar ook CAM), de samenhang met project management (PM), het gebruik van internet, de technische infrastructuur en de nauwe relatie met logistieke- en de productiebesturing (ERP/MRP) aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan het organiseren van het eigen engineering- en productontwikkelingsproces, en het selecteren, implementeren, beheren en gebruiken van het juiste CPC pakket voor uw organisatie. De docenten, ervaren CPC adviseurs, staan garant voor een goede balans tussen theorie en praktijk. De theorie wordt voortdurend ondersteund met recente praktijkvoorbeelden en gastsprekers uit het bedrijfsleven zullen hun ervaringen met de implementatie en het gebruik van CPC systemen komen toelichten.

---

Programma Dag 1
9.30 Ontvangst deelnemers
10.00 Introductie: opbouw van de cursus
10.30 Waarom heeft een organisatie CPC nodig?
11.30 Koffie- / theepauze
11.45 CPC : hoe werkt het, wat is de technologie? 13.00 Lunch
14.00 De CPC markt, wie zijn de spelers?
15.00 Koffie- / theepauze
15.15 Hoe past CPC in een organisatie, wat zijn randvoorwaarden? 16.15 De relatie naar procesverbetering (BPR/BPI) 17.00 Sandwich break
17.45 Selectie van een CPC systeem en leverancier 18.30 Bedrijfscase
19.30 Uitreiking en toelichting praktijkopdracht 20.00 Afsluiting dag 1

Programma Dag 2
9.30 Ontvangst deelnemers
9.45 Terugblik op dag 1 en evaluatie praktijkopdracht 10.30 CPC en de integratie met CAD, CAM
CPC en Internet: synergie of chaos?
11.30 Koffie- / theepauze
11.45 CPC en de integratie met ERP/MRP
CPC en de integratie met Project Management
13.15 Lunch
14.15 Het implementeren van een CPC systeem
15.15 Koffie- / theepauze
15.30 Wat betekent CPC voor de architectuur en infrastructuur? Hoe ziet een implementatieplanning er uit?
16.45 Evaluatie en afsluiting van de cursus
17.45 Einde van de cursus

---

Cursusmateriaal
Het cursusmateriaal bestaat uit:

* documentatie behorende bij de presentaties,
* een verzameling van recent verschenen artikelen,
* een literatuurlijst van relevante publicaties.
Doelgroep
De cursus richt zich op engineering managers, senior constructeurs en ontwerpers, projectleiders, informatiseringsdeskundigen, logistiek managers, stafleden en leden van projectteams die zich bezig houden of zich in de nabije toekomst bezig gaan houden met de selectie, invoering en gebruik van CPC systemen voor de eigen organisatie

Docenten
De cursus is samengesteld en wordt gegeven door een team bestaande uit ir. Dick Mandemaker, ing. Arjan de Kok en dr. Henk Jan Pels. Dick Mandemaker en Arjan de Kok zijn managers bij MiQ. MiQ is dé autoriteit binnen de Benelux op het gebied van Product Development & Innovation Excellence consultancy en heeft een unieke ervaring in advisering van CPC gebruikers. Henk-Jan Pels is werkzaam bij de faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven. Alle genoemde personen hebben een jarenlange staat van dienst op het gebied van CPC en hieraan gerelateerde onderwerpen. MiQ B.V.
Ing. A. (Arjan) de Kok
Postbus 1773
3600 BT Maarssen
telefoon (0346) 57 08 88
telefax (0346) 55 23 88 web site www.miq.nl e-mail office@miq.nl

MiQ is een organisatieadviesbureau dat samen met onze opdrachtgevens werkt aan het bereiken van Product Development & Innovation Excellence. Onze adviseurs zijn ingenieurs die werken aan verbeteringen in technische organisaties, oftewel binnen Product Development, Engineering en Innovation processen. De technische achtergrond van ons en het (meewerken aan het) operationeel implementeren van de adviezen maakt MiQ uniek.
MiQ werkt samen met bedrijven in het bereiken van hun visie en doelstellingen voor succesvol Engineering Management, Concurrent en Collaborative Engineering. Noodzakelijk hierbij zijn onder meer effectief product- en procesgegevensbeheer (Collaborative Product Commerce/CPC) en een heldere communicatie. Gebaseerd op uitgebreide kennis en ervaring in onder andere de luchtvaart-, elektronica-, proces- en mechanische industrie en in de constructie- en utiliteitsbouw, heeft MiQ bewezen de autoriteit te zijn op gebieden als Engineering Management, EDM, PDM en nu CPC, en op gerelateerde onderwerpen, zoals verbetering van bedrijfsprocessen (Business Process Improvement BPI) en resultaatgericht management en kwaliteitszorg (ISO, EFQM, Balanced Scorecard). Op het gebied van resultaat gericht management zijn we kennispartner van het INK.

---

Datum en plaats
20 en 27 november 2001, Meeting Plaza Maarssen

Aanmelding
U kunt zich aanmelden door het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier in te vullen en te e-mailen.
Twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een bewijs van inschrijving en een routebeschrijving. Heeft u vijf werkdagen voor aanvang van de cursus nog niets van ons ontvangen neemt u dan even contact met ons op (040 - 212 94 99)

Kosten
De kosten voor deelname aan de cursus bedragen EUR. 1195,-/ Hfl. 2633,43 (excl. BTW) per persoon. Bij deze prijs zijn koffie/thee, lunch en uitgebreide cursusdocumentatie inbegrepen.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent, kunt u in uw plaats een collega deel laten nemen, mits deze in het bezit is van uw inschrijving. Indien u uw inschrijving wilt annulering dient u rekening te houden met de volgende regelingen. U kunt tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden c.q. aanvang van de cursus annuleren. Annulering dient per aangetekend schrijven te geschieden. Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden c.q. aanvang van de cursus, berekenen wij u EUR. 50,00 /Hfl. 110,20 exclusief BTW aan administratiekosten. Bij latere annulering bent u echter het volledige cursusgeld verschuldigd. De documentatie wordt u dan automatisch toegezonden.