Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bouwprognoses 2001 2006: Ontwikkeling bouw gematigd positief (20-11-2001)


De bedrijfstak bouw maakt in de jaren 2001 en 2002 een gematigd positieve ontwikkeling door . Na een gunstige productiegroei in 2000 van 4% zal de productie dit jaar met 1,6% groeien en volgend jaar met 0,4%. Voor de middellange termijn, 2003 tot 2006, wordt een groei verwacht van 1% per jaar. Dit staat in de Bouwprognoses 2001-2006 die staatssecretaris Remkes van VROM vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Woningbouw
De woningbouwproductie steeg - in geld gemeten - in 2000 met 0,6% tot 14,7 miljard euro. De nieuwbouw bleef gelijk, terwijl het groot- onderhoud iets toenam met
1,7%.Voor 2001 staat een daling te wachten van 2,4%, waarvan de nieuwbouw daalt met 4% en groot-onderhoud nog iets stijgt met 0,4%.In aantallen gemeten worden naar verwachting dit jaar 65.000 woningen opgeleverd. Voor volgend jaar zullen dat er ongeveer 60.000 zijn. Zoals bekend zijn deze aantallen lager dan voorzien in de nota Mensen, wensen, wonen. Allerlei factoren, zoals krapte op de arbeidsmarkt en lange procedures, kunnen hierbij een rol spelen. De staatssecretaris heeft in augustus met partijen uit de bouw, de gemeenten en provincies een zogeheten 'task force' ingesteld om mogelijke knelpunten in de woningbouwproductie in kaart te brengen en daar oplossingen voor te bedenken.

Utiliteitsbouw
De utiliteitbouw is de afgelopen
jaren flink gegroeid. In 1999 met 11,2% en in 2000 met 4,7 %. Dit jaar vlakt de groei af tot 2,5%. De groei is vooral te danken aan gebouwen voor zakelijke dienstverlening, handel, horeca en voor de vervoerssector. De afvlakking is vooral het gevolg van de krapte op de bouwarbeidsmarkt. Deze krapte speelt hier echter minder sterk dan in de woningbouwsector, omdat een deel van de arbeidscapaciteit is overgeheveld van de woningbouw naar de utiliteitsbouw.De ontwikkeling van de bouw van (semi)overheidsgebouwen (budgetsector) is gematigd met uitzondering van onderwijsgebouwen. Dit komt door de verkleining van de klassen, verlaging van de leerplichtige leeftijd en de gestage groei van het aantal leerlingen en studenten. Daarnaast zal ook de bouw voor de zorgsector nog groeien.Door de afronding van de uitbreiding van het aantal cellen en van enkele grote nieuwbouwprojecten valt de bouwproductie van gebouwen voor het rijk in 2000 en 2001 sterk terug.De verwachting voor de komende jaren is dat de bouwproductie van utiliteitsgebouwen gaat dalen; in 2002 met 1,4% en in de jaren daarna met gemiddeld 3%.

GWW- sector
De investeringen in de grond-, weg- en waterbouw zijn in 2000 met 7,3% gestegen. Vooral de investeringen in het railvervoer groeien hard door de aanleg van de Betuwelijn en de HSL. Door verdergaande decentralisatie namen de investeringen in 1999, 2000 en ook dit jaar van gemeenten toe en van het rijk af. Daarbij gaat het vooral om het weg- en waterverkeer en het waterbeheer.Op de wat langere termijn stabiliseert de groei van de investeringen in de GWW-sector. Wel verandert de samenstelling; na 2003 zijn het vooral de investeringen van het rijk in wegverkeer en waterkeringen die groeien. Op langere termijn lopen de investeringen in opdracht van bedrijven terug door het aflopen van de megaprojecten.

Arbeidsmarkt
De spanning op de arbeidsmarkt voor de bouw is in 2000 verder toegenomen. De werkgelegenheid stabiliseert zich in 2001 en 2002 op een niveau van 475 duizend arbeidsjaren, wat overeenkomt met circa 500 duizend werkzame personen.De gemiddelde loonontwikkeling in de bouw is ten opzichte van andere sectoren hoog. Ondanks een gematigde ontwikkeling van de productie de komende jaren, wordt geen ontspanning van de arbeidsmarkt verwacht.De Bouwprognoses geven elk jaar een integraal beeld van de ruimtelijke investeringen ( in woningen, kantoren, bedrijfs- en overheidsgebouwen en infrastructuur) in Nederland en dan vooral het deel daarvan dat door de bedrijfstak bouw wordt geleverd. De Bouwprognoses zijn in opdracht van VROM opgesteld door de Stichting voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en TNO Inro. Bij de opstelling is geanticipeerd op de neerwaartse bijstelling van de groeicijfers voor de economie door het Centraal Planbureau van 1 november.

(bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=5792)


---