Consumentenbond

Bond wil onderzoek naar failliete tussenpersonen 20 november 2001

De Consumentenbond heeft in een brief aan de ministers Zalm en Jorritsma zijn zorg uitgesproken over het toenemend aantal assurantietussenpersonen, dat failliet gaat. De Bond vraagt de overheid te onderzoeken waarom deze bedrijven op de fles gaan en hoe de belangen van consumenten vervolgens worden behartigd.

De Consumentenbond heeft de indruk dat het vooral bedrijven betreft die nog maar kort bestaan en zich voornamelijk bezig houden met de afzet van levensverzekeringen. De manier van provisieverstrekking bij levensverzekeringen en de gewijzigde Inkomstenbelasting zouden oorzaken kunnen zijn van de faillissementen. Tussenpersonen waren immers gewend geraakt aan het gemakkelijk aan de man brengen van levensverzekeringen, vanwege de fiscale voordelen. Nu deze voordelen gedeeltelijk zijn weggevallen, worden veel minder levensverzekeringen verkocht. Wanneer zo'n bedrijf de in enig jaar ontvangen afsluitprovisie aan de omzet van dat jaar toekent en niet een deel daarvan reserveert voor 'after-sales-service' dan moeten er ieder jaar weer nieuwe verzekeringen worden gesloten om omzet te behalen. Bij een teruglopende verkoop van levensverzekeringen komt zo'n bedrijf in de problemen.

Het belang van de consument worden geschaad als zijn assurantietussenpersoon failliet gaat. De onafhankelijke belangenbehartiging, waarvoor de consument via premies heeft betaald, vervalt. Door het provisiesysteem is het voor consumenten nauwelijks mogelijk om over te stappen naar een ander assurantietussenpersoon. Deze laatste krijgt immers geen geld meer voor deze klant, omdat de volledige provisie reeds aan de failliete tussenpersoon is betaald. Bovendien loopt de nieuwe tussenpersoon wel het risico dat hij een deel van de provisie moet terugbetalen bij voortijdige beëindiging van de levensverzekering

De Consumentenbond wil dat de overheid de problemen rond de assurantietussenpersonen nader onderzoekt. Bovendien vindt de Bond dat het toezicht op tussenpersonen goed geregeld moet worden. Nu ontbreekt dit toezicht volledig.