Ingezonden persbericht

Persbericht

Gemeente Eindhoven met ZyLAB-toepassing door ISOC genomineerd voor "beste overheidsinitiatief op het internet"

Amsterdam, 20 november 2001 - Het door ZyLAB Technologies BV ontwikkelde bestuursinformatiesysteem van de gemeente Eindhoven, is door de Internet Society Nederland (ISOC) genomineerd voor de ISOC Award in de categorie: "beste overheidsinitiatief op het internet". De gemeente scant haar bestuurlijke informatie, waarna de software van ZyLAB ervoor zorgt dat de informatie on-line staat voor de burgers. Zij kunnen op hun beurt op ieder woord of combinatie van woorden in de documenten gaan zoeken.

ISOC Awards
Ieder jaar reikt de Internet Society Nederland, de Nederlandse afdeling van de wereldomspannende internetorganisatie ISOC, een drietal prijzen uit voor vernieuwende of kwalitatief hoogstaande internetgerelateerde projecten op maatschappelijk, bestuurlijk en artistiek vlak. De nominaties voor dit jaar lopen uiteen van kleinschalige projecten van individuele kunstenaars zoals Han Hoogerbrugge tot en met het vooruitstrevende bestuursinformatiesysteem van de gemeentes Eindhoven en Helmond.

Dit jaar worden er awards uitgereikt in drie categorieën
· beste maatschappelijke internetinitiatief

· beste overheidsinitiatief op het gebied van internet
· internet en de kunsten (net-art)

De genomineerden zullen worden beoordeeld door drie aparte jury's. In deze jury's hebben vijftien vooraanstaande Nederlanders zitting, waaronder de Haagse burgemeester Wim Deetman, kamerleden Hella Voute en Marja Wagenaar en oud-minister Koos Andriessen. Op woensdag 28 november a.s. zal de winnaar bekendgemaakt worden tijdens het congres 'The Next Net' in de RAI in Amsterdam. Meer informatie kan gevonden worden op: http://www.isoc.nl/award/categorieen.htm#overheid

Bestuursinformatiesysteem Gemeente Eindhoven
Doel van het concept was om een zoekstructuur te creëren die voor iedere burger eenvoudig te begrijpen is zodat deze direct informatie kan opvragen. Daarnaast is het van groot belang dat alle bestuurlijke informatie met minimale inspanning van de gemeente op het internet wordt gezet. In beide opzichten is het project zeer geslaagd. Met behulp van ZyLAB's document imaging en full-text retrieval software hebben burgers nu direct inzicht in alle stukken die besproken worden tijdens de vergaderingen van B&W, de Raad en de diverse commissies. De oplossing is behalve in de gemeenten Eindhoven/Helmond ook geïmplementeerd in de gemeenten Groningen, Schiedam en Delfzijl. In het kader van de openbaarheid van bestuur ontvingen deze 5 gemeenten subsidie van het ministerie van binnenlandse zaken om hun bestuurlijke informatie op het internet beschikbaar te maken. Het bestuursinformatiesysteem van de gemeente Eindhoven kan gevonden worden op: www.gemeente.eindhoven.nl

ZyLAB Technologies BV, Hoogoorddreef 9, 1101 BA Amsterdam. Tel.: 020 - 69 19 550, fax: 020 - 6965175, e-mail: info@zylab.nl. Website: www.zylab.nl.

ZyLAB
ZyLAB is een snelgroeiend en winstgevend Nederlands bedrijf, gevestigd in Amsterdam Zuidoost. ZyLAB was in 1983 de eerste leverancier die een volledig programma leverde om elektronische documenten op het PC platform op de volledige tekst te kunnen doorzoeken. Sinds 1991 concentreert ZyLAB zich volledig op het maken en leveren van totaaloplossingen om binnen kantoor- en operationele omgevingen snel en eenvoudig zowel papieren- als elektronische documenten te archiveren, zoeken, vinden, organiseren, delen en te reproduceren. Wereldwijd heeft ZyLAB meer dan 600.000 licenties verkocht en heeft het operationele installaties op meer dan 5.000 verschillende sites. ZyLAB heeft diverse kantoren in Europa, de USA en Azië. Alle software van ZyLAB wordt in Nederland ontwikkeld. Meer informatie op www.zylab.nl. Voor redactionele informatie:
PB2201
Influx PR, Marald Brons, Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn. Telefoon: 055-3663034,
fax: 055-3602661, e-mail: PRInflux@cs.com, website: www.influx-PR.com.