Amsterdam RAI

Europort 2001
20 nov 2001

TEVREDEN EXPOSANTEN EN BEZOEKERS OP EUROPORT 2001

26.915 Bezoekers op Europort 2001

De internationale maritieme vakbeurs Europort 2001 is met succes afgesloten. De beurs trok 26.915 bezoekers uit 74 verschillende landen. Twintig procent van alle bezoekers was afkomstig uit het buitenland. Uit de voorlopige resultaten van het onafhankelijke bezoekers-onderzoek, blijkt dat de beurs hoog gewaardeerd is door de bezoekers. Het gemiddelde rapportcijfer dat werd toegekend aan de beurs is een 7,5. Exposanten waren zeer tevreden over de kwaliteit van de bezoekers. Ruim 80% van de bezoekers is mede-, eindbeslisser of adviseur bij de aanschaf van producten. Bijna een kwart van alle bezoekers, heeft daadwerkelijk een aankoop gedaan of een order geplaatst. Europort vond plaats van 13 tot en met 17 november 2001 in Amsterdam RAI. De beurs werd geopend door Minister Netelenbos van Verkeer & Waterstaat.

Europort 2001 telde 575 exposanten uit 24 landen, die in totaal ongeveer 800 bedrijven vertegenwoordigden. Diverse maritieme (branche)-organisaties zoals de IRO (branchevereniging voor de Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasindustrie), de KNVTS (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op
Scheepvaartgebied), KVNR (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders) en EMEC (European Marine Equipment Council) organiseerden op Europort hun jaar-vergaderingen en seminars. Hiermee bewijst Europort een (inter)nationaal platform voor de maritieme industrie te zijn. De Seatrade Conferentie trok 175 vakbezoekers en stond in het teken van "co-operation in a changing maritime world". De Vereniging Holland Marine Equipment (HME) onthulde op 14 november op spectaculaire wijze het logo van de Maritime Innovation Award. Dit was tevens het startschot voor de inschrijvingen voor de competitie. De Award heeft als doel meer bekendheid te geven aan de vernieuwende kracht die uitgaat van de maritieme en offshore toeleveringsindustrie.

Bezoekers geven beurs een 7,5
Het gemiddelde rapportcijfer dat door bezoekers is toegekend aan de beurs, was een 7,5. Driekwart van alle bezoekers vond dat de beurs een (zeer) goed overzicht bood van de markt. Voor 96% was Europort conform of zelfs boven verwachting. Gemiddeld bracht de bezoeker bijna 5 uur op de beurs door. De vooruitzichten voor de volgende editie zijn gunstig want 88% geeft aan de beurs in 2003 weer te willen bezoeken. "Hoewel we 3.000 minder bezoekers hebben getrokken dan in 1999, zijn exposanten zeer tevreden," zegt Farouk Nefzi, product manager van Europort. "De resultaten van het nog te houden onderzoek onder de exposanten moeten uitwijzen hoe de uiteindelijk waardering voor de beurs precies uitvalt, maar vooralsnog hebben wij alleen maar positieve geluiden gehoord. Er hing een goede sfeer op de beursvloer en er is goed zaken gedaan."

METS 2001
Tegelijkertijd met Europort vond van 13 tot en met 15 november in Amsterdam RAI de Marine Equipment Trade Show (METS) plaats. Deze jaarlijkse vakbeurs voor de watersportindustrie trok 12.934 bezoekers, wat een stijging van 10% ten opzichte van de vorige editie betekent. Van de Europortbezoekers brachten 1.574 ook een bezoek aan METS. Dit waren met name bezoekers die specifiek geĂŻnteresseerd waren in de superjacht-industrie.

Europort 2003
De volgende editie van Europort wordt gehouden van dinsdag 18 tot en met zaterdag 22 november 2003 in Amsterdam RAI.

Amsterdam, 20 november 2001