Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 19 november 2001

Droomhuizen en luchtkastelen
een architectuurproject voor het basisonderwijs

lespakket

In ieder kind schuilt een architect. De meeste kinderen houden van stapelen, bouwen en timmeren, en leren zo spelenderwijs de effecten van verschillende manieren van bouwen: welke muur staat stevig? Hoeveel verdiepingen kan ik mijn wolkenkrabber geven zonder dat deze omvalt? Kinderactiviteiten als het scholenprogramma van het NAi en het jaarlijks terugkerende 'Bouwen in de Beurs' spelen in op deze 'natuurlijke' interesse door het organiseren van workshops, waarin de fijne kneepjes van het architectenvak nog eens worden verhelderd. Naast het leren bouwen staan bovenal het bevorderen van de creativiteit en een 'vrije geest' voorop.

lespakket Aangestoken door het grote succes van deze projecten, hebben het NAi, Stichting Bouwen in de Beurs, de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en Aedes, vereniging van woningcorporaties, de koppen bij elkaar gestoken om een nieuw lespakket te ontwikkelen: 'Droomhuizen en luchtkastelen'. Met dit lespakket wordt het ook voor die scholen en instellingen, die niet in staat zijn een tocht te organiseren naar Amsterdam of Rotterdam, mogelijk een 'Bouwen in de Beurs' in het klein te organiseren op de eigen locatie. Het lespakket 'Droomhuizen en luchtkastelen' is bedoeld om het thema architectuur te introduceren bij kinderen van 8 tot 12 jaar, bijvoorbeeld in het kader van een kunst- of techniekproject op school of ter gelegenheid van nieuwbouwplannen van de gemeente of de woningbouwcorporatie.

Krispijn Zo werd op 14 november 2001, ter gelegenheid van de opening van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Krispijn Wonen in Dordrecht, een activiteit rondom 'Droomhuizen en luchtkastelen' georganiseerd voor kinderen uit de wijk Krispijn. Deze wijk wordt geherstructureerd, en dat heeft gevolgen voor de bewoners van de wijk. Meer dan 800 woningen worden gesloopt, en op die plekken zullen nieuwe huizen verrijzen. In het architectuurproject, dat voor kinderen van de plaatselijke school wordt georganiseerd, krijgen de kinderen de kans hun woonwensen kenbaar te maken. Zij ontwerpen zelf maquettes van hun droomhuizen.

architectuur 'Droomhuizen en luchtkastelen' bestaat uit een handleiding, een video en het lesboekje 'Architectuur voor kinderen'. In de 10 minuten durende video worden verschillende onderwerpen binnen het thema architectuur op een luchtige, prikkelende manier aan de orde gesteld. Waarom zien gebouwen er uit zoals ze er uit zien? Wie bedenkt die gebouwen? En als je zo'n gebouw wilt bedenken, waar moet je dan rekening mee houden? Waarom zien de gebouwen van tegenwoordig er anders uit dan vroeger? Dergelijke vragen worden in korte opeenvolgende stukjes aan de orde gesteld.

In de uitgebreide docentenhandleiding staan tips en lessuggesties, die de leerkracht voorafgaand of aansluitend aan het vertonen van de video in de klas kan gebruiken. Daarnaast wordt een aantal adressen genoemd van instanties, die van dienst kunnen zijn bij het organiseren van verdere activiteiten. Aangezien het werken met een architect in de klas bij dit project hoog in het vaandel staat, staan tevens de adressen vermeld van instanties, die met de zoektocht naar een architect kunnen helpen. Het bijgevoegde lesboekje 'Architectuur voor kinderen' tenslotte leert kinderen te kijken naar de gebouwde omgeving en het werk van architecten.

---

Het hele pakket zal vanaf medio november voor EUR 11,- (NLG 24,24) te bestellen zijn via het NAi, afdeling educatie, of NAi boekverkopers. Zo zal het ook voor die scholen, die niet in de gelegenheid zijn zelfstandig een uitgebreid project over architectuur op te zetten, mogelijk worden op een creatieve manier met architectuur om te gaan. Want wie wil er nu niet een echte architect in de klas?
---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Lidewij de Koekkoek, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.

---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: dinsdag, 20 november 2001