Provincie Utrecht

Persbericht
1006210800

Provincie en instellingen maken plan van aanpak voor bestrijding wachtlijsten jeugdzorg

De provincie Utrecht heeft, in nauw overleg met de Utrechtse instellingen voor jeugdhulpverlening en het Bureau Jeugdzorg Utrecht, een plan van aanpak opgesteld om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. De instellingen hebben nadrukkelijk aangegeven zich medeverantwoordelijk te voelen voor het oplossen van de wachtlijsten. Zowel provinciale staten als het rijk hebben om het plan van aanpak gevraagd. Voor de uitvoering heeft de provincie een bedrag van maximaal 2,1 miljoen gulden gereserveerd. Naar verwachting zal het rijk eenmalig een bedrag van ongeveer 1,6 miljoen gulden beschikbaar stellen.

Per 1 september stonden er zo'n 460 hulpvragers op wachtlijsten. Een groot aantal ontvangt al hulp maar wacht op andere/vervolghulp. Uiteindelijk staan er ongeveer 200 hulpvragers langer op de wachtlijst dan 8 weken (de landelijk als redelijk gehanteerde periode). Zonder extra inspanningen zal deze wachtlijst niet verdwijnen. Bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) zijn geen wachtenden.

Het Utrechtse plan
Wachtlijsten zijn niet alleen in de provincie Utrecht een groeiend en hardnekkig probleem. Naar aanleiding van landelijk onderzoek, heeft staatssecretaris Vliegenthart aan alle provincies gevraagd om met een op de provinciale situatie toegespitst voorstel te komen voor de bestrijding van de wachtlijsten.
Het Utrechtse plan voorziet in een groot aantal activiteiten. Kenmerkend voor de aanpak is dat, meer dan voorheen, de vraag van de cliënt sturend wordt voor de zorg die geleverd gaat worden en dat er gezocht wordt naar vernieuwende oplossingen. Uitgangspunt daarbij is onder meer dat zowel het bureau jeugdzorg (dat verantwoordelijk is voor de toegang tot de zorg), als de instellingen die deze zorg moeten leveren, een gezamenlijke inspanning leveren om de bestaande wachtlijsten terug te dringen. De tussen de provincie en de instellingen overeengekomen aanpak richt zich op alle schakels in de jeugdzorg: de samenwerking met gemeentelijke voorzieningen voor jeugdigen, de toegang tot de jeugdzorg, de licht ambulante hulp, de zwaardere hulp (zoals bijvoorbeeld pleegzorg) en de 24-uurszorg.

Verdere uitwerking
Het plan is in een kort tijdsbestek tot stand gekomen. Dit mede vanwege het feit dat het rijk hierover op zeer korte termijn wilde beschikken. Daarom geeft het plan de hoofdlijnen aan voor de bestrijding van de wachtlijsten. In de komende periode zullen de instellingen gezamenlijk een verdere uitwerking maken. Op basis daarvan beslist de provincie over de middelen die zij voor de verschillende onderdelen daadwerkelijk beschikbaar zal stellen. De statencommissie Zorg en Welzijn adviseert op 26 november over het plan van aanpak.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Evelien ten Bosch, 030 - 258 2493 of per e-mail: Evelien.ten.bosch@provincie-utrecht.nl .