Provincie Groningen

Groningen, 20 november 2001 Besluitenlijst nr.37


1 GS hebben in principe besloten een bedrag van 75.000,- te verlenen aan het vervolg van het project "Trans Ecological Network" (TEN). Aan het project nemen sinds 1999 10 regio's/partners deel (nationaal en internationaal) waaronder de provincie Groningen. De belangrijkste doelen zijn het verbeteren van een transnationale hoofdstructuur, met de nadruk op natte biotopen en het bevorderen van de samenwerking tussen de partners om uiteindelijk te komen tot het indienen van projecten. Aan de statencommissie Ruimte, Water en Groen wordt gevraagd een oordeel te geven over dit principebesluit.


2 GS hebben de nota Ecologische Verbindingszones van Duurswold en de nota reacties en Commentaar definitief vastgesteld.


3 GS hebben besloten op verzoek van de VARA te participeren in de voorbereiding van de voorrondes van het Nationaal jeugddebat en "Op weg naar het Lagerhuis". Hiervoor stellen GS een bijdrage van 15.000,- beschikbaar. Voor meer informatie, zie persbericht nr. 243, d.d. 20-11-01.


4 GS stemmen in met de ontwerp-bodemvisie en het ontwerp-meerjarenprogramma "Wet bodemsanering 2000-2004". Hierin wordt het beleid, de planning en de uitvoering t.a.v. bodemonderzoek en bodemsanering opgenomen.


5 GS hebben besloten een subsidieverzoek in het kader van het plattelands-ontwikkelingsprogramma (PLOP) van het project Zuidelijk Westerkwartier Landelijk Gebied Duurzaam Veilig af te wijzen. Het verzoek voldoet niet aan de eisen van het PLOP en aan de Europese voorwaarden.


6 GS hebben de concept-nota Bedenkingen en Commentaar voor de planuitwerking Hunzedal vastgesteld. De bedenkingen hebben niet tot plananpaasingen geleid maar wel tot kleine wijzigingen in de plankaart.


7 GS hebben besloten geen verklaring van geen bezwaar te verlenen aan de gemeente Grootegast voor de bouw van een kalverstal te Sebaldeburen. Het plan is in strijd met het provinciaal beleid t.a.v. intensieve veehouderij.


8 GS hebben besloten een subsidie van 6.000,- te verlenen aan de Milieufederatie Groningen voor de uitgave van een publieksvriendelijke brochure met duurzame uitgangspunten, tips en suggesties voor Meerstad Groningen.


9 GS hebben besloten een viertal subsidieverzoeken voor Nederlandse Kampioenschappen (schaatsen afstand en sprint, trampolinespringen, en dammen) af te wijzen omdat ze niet passen binnen het provinciale beleid op het terrein van de sport, zoals vastgelegd in de nota "samen sterk voor de lokale sport".


10 - GS hebben besloten een subsidie van 2.500,- te verlenen aan het Provinciaal Overleg Wereldwinkels voor activiteiten in 2002.


11 - GS hebben besloten een subsidie van 1.050,- te verlenen aan de Katholiek Vrouwengilde voor het organiseren van de jaarlijkse provinciale ledendag. In verband met het jaar van de vrijwilliger staat dit thema centraal op de ledendag, dit sluit aan bij het provinciaal beleid op het terrein van welzijn en zorg.


12 - GS hebben besloten een subsidieverzoek van de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting het Groninger landschap voor de onderlinge ruil van twee bestaande natuurgebieden in de gemeente Haren af te wijzen, omdat het niet past binnen het provinciaal beleid. GS verlenen geen subsidies aan terreinbeherende organisaties voor onderlinge ruil van bestaande natuurgebieden.


13 - GS hebben besloten 42.971,26 aan subsidies te geven aan verschillende projecten en manifestaties op het gebied van beeldende kunst. De aanvragen zijn ter beoordeling voorgelegd aan de Provinciale Adviescommissie Beeldende Kunst (PABK). De volgende projecten zijn positief beoordeeld: M. Veldhuis - dubbelcatalogus ( 1.450,00), J. van Oosten - dubbelcatalogus (2.000,00), R. Boxman - expositie in CBK ( 4.051,26), K. Ellens - boekuitgave (9.300,00), Stichting Kunst op Drift (16.170,00) en de Noordelijke Kunsthof - jubileumboek 'Het nut van het kunstgenot, 50 jaar Noorderlijke Kunsthof Appingedam'(10.000,00). Het jubileumboek behandelt de historie en de diverse activiteiten van Stichting De Noordelijke Kunsthof Appingedam in de afgelopen vijftig jaar.


14 - GS hebben besloten 15.000,-- subsidie te verlenen aan de gemeente Zuidhorn t.b.v. een kunstopdracht in de wijk "Parkplan West". Naast het beschikbaar stellen van subsidie is de inbreng van de Provincie advisering en begeleiding in dit traject door de PABK (Provinciale Adviesraad Beeldende Kunst). Uitgangspunt voor de opdracht zal het thema 'water' zijn. Dit kan op een fysieke of overdrachtelijke wijze vorm krijgen. Er is gekozen voor dit thema vanwege het feit dat het kunstwerk in ieder geval in de vijver zal komen en eventueel als een spoor door de wijk in de aanpalende sloten. Bovendien wordt de wijk omsloten door enerzijds het Hoendiep en anderzijds het Van Starkenborghkanaal. De kunstcommissie is samengesteld uit de gemeente Zuidhorn, de Culturele Raad Zuidhorn, een bewonerscomité en de Provincie. De oplevering van het kunstwerk wordt in het voorjaar 2003 verwacht.