VMK

Kunststofindustrie gaat taakstelling hergebruik realiseren

Kunststofindustrie verwacht taakstelling hergebruik kunststof-verpakkingen van Convenant Verpakkingen II dit jaar te realiseren

Duurzaam ondernemen met kunststofverpakkingen, dat was het centrale thema van het VMK-congres van maandag 12 november jl. in Soestduinen. Onder leiding van Elleke van Doorn werd er ook stevig gediscussieerd over Convenant Verpakkingen III en zwerfafval.

8)Door het Convenant Verpakkingen II is Nederland erin geslaagd tegen aanzienlijk lagere kosten vergelijkbare en zelfs betere milieuresultaten te boeken dan in de andere EU-lidstaten,aldus de heer A. van Oosterhout, voorzitter van de Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen bij de opening van het congres.

De VMK wil het gevoerde beleid voortzetten en wil nieuwe afspraken maken met de overheid middels een Convenant verpakkingen III. Bedrijfsleven en minister zijn het op hoofdlijnen eens over de in Convenant Verpakkingen III te maken afspraken m.b.t. preventie, hergebruik en nuttige toepassing van verpakkingen. Partijen zijn het er verder over eens dat zwerfafval bestreden dient te worden maar hebben een meningsverschil over de wijze van aanpak.

12)De VMK vindt dat het bedrijfsleven een kans moet krijgen om het probleem op haar eigen wijze aan te pakken. Het bedrijfsleven heeft immers door het huidige convenant laten zien dat zij zich aan de gemaakte afspraken houdt en dat ambitieuze taakstellingen gerealiseerd kunnen worden. Het succes van het lopende convenant dwingt partijen om tot overeenstemming te komen. Zwerfafval mag de komst van Convenant Verpakkingen III op geen enkele manier in de weg staan.

De voorzitter van de VMK refereerde aan het feit dat tijdens het lopende convenant het mechanisch hergebruik van kunststofverpakkingen inmiddels al is toegenomen van 14% in 1998 tot 22% in 2000. Dit betekent een groei van 25% per jaar. Als deze trend zich voortzet zal de doelstelling van 27% dit jaar gerealiseerd worden. Dit hergebruik kan nagenoeg geheel worden toegeschreven aan de inspanningen van de VMK en de rest van de keten om het scheiden van het eigen verpakkingsafval door bedrijven te bevorderen.

Ook voor kunststofverpakkingsafval uit huishoudens is er goed nieuws. De brede implementatie van de door de VMK samen met marktpartijen ontwikkelde subcoal route maakt op korte termijn (2005) de verwerking mogelijk van 26% van het kunststof verpakkingsafval uit huishoudens tot een hoogwaardige brandstof. Op langere termijn (2010) kan dit percentage oplopen naar 62%. Dankzij de milieuprestatie draagt deze route bij tot de extra inspanningsverplichting van 8% materiaalhergebruik, dit boven op de eerder genoemde 27%. Naar verwachting zal ook deze doelstelling gerealiseerd worden.

Noot voor de redactie,