Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Software voor draadloze toegang tot openbare netwerken

ELSA LANCOM Public Spot Option zorgt voor identificatie en facturering van gebruikers van draadloze, publieke netwerken in openbare gebouwen.

Nieuwegein, 20 november 2001 - ELSA, fabrikant van oplossingen voor internet-toegang, netwerken en grafische computertoepassingen, introduceert de LANCOM Public Spot Option. Het betreft software waarmee bezoekers van openbare gebouwen draadloos toegang wordt gegeven tot publieke netwerken, zoals internet. Het systeem verzorgt de identificatie van de gebruikers en verzamelt alle gegevens die voor facturering nodig zijn.

Hotels, congrescentra en luchthavens bieden hun bezoekers steeds vaker de mogelijkheid draadloos contact te leggen met internet. ELSA is één van de toonaangevende leveranciers van de daarvoor benodigde apparatuur, zoals de LANCOM 'access points' en de ELSA Airlancer draadloze Wi-Fi netwerkkaarten. De LANCOM Public Spot Option is software voor de LANCOM draadloze 'access points'. Voorzien van LANCOM Public Spot Option kunnen die gebruikers identificeren en de gegevens voor doorberekening van de kosten verzamelen en aan de provider doorsturen.

De LANCOM Public Spot Option software is vanaf heden leverbaar en heeft een adviesprijs van 308 Euro (excl. btw).

Iedereen die beschikt over een notebook PC of een Personal Digital Assistant (PDA) met een Wi-Fi netwerkkaart kan in openbare ruimtes met een 'access points' draadloos contact leggen met de beschikbare netwerken. Als de browser wordt geactiveerd, zorgt de LANCOM Public Spot Option voor een speciale HTML-pagina waar de gebruiker zich kan identificeren. Als de betrokken gebruiker nog geen internetprovider heeft, wordt kosteloos informatie verstrekt hoe men zich bij een provider kan aanmelden. Het nieuwe internetaccount wordt na aanmelding direct geactiveerd.

De server van de internetprovider handelt vervolgens de verbinding en gebruikersinformatie af. Dat voorkomt de installatie van kostbare hardware op iedere individuele lokatie. Het LANCOM draadloze 'access point' met de LANCOM Public Spot Option software 'volgt' de individuele gebruikers en registreert het verbruik van de on-line sessie. De verbinding wordt beëindigd zodra de gebruiker buiten het bereik van het netwerk komt of wanneer het 'prepaid' saldo is opgebruikt. In het 'access point' worden ook de duur van de verbinding en de omvang van de datatransmissie vastgelegd. Deze informatie wordt automatisch doorgestuurd naar de provider. Die kan vervolgens het verschuldigde bedrag - berekend naar tijd of naar getransporteerde informatie - vaststellen en factureren of afboeken van het 'prepaid' saldo van de betrokken gebruiker.

De gegevens van gebruikers worden beveiligd doordat het publieke 'access point' directe communicatie tussen twee draadloze 'clients' blokkeert, terwijl de gebruikersnaam en het wachtwoord bovendien met encryptie kunnen worden beschermd. In combinatie met software voor virtual private networks (VPN's) is de nieuwe oplossing van ELSA ook geschikt voor draadloze toegang tot bedrijfsnetwerken.

Elsa heeft intussen de eerste public spot van Europa geïnstalleerd op de oude markt in Aken, waar bezoekers van de omliggende cafés en restaurants nu draadloze toegang tot het internet kunnen krijgen. Recentelijk heeft Elsa ook, in samenwerking met de Duitse IT-supplier Synavion uit Frankfurt en de firma Microcomp uit Wiesbaden, de eerste public spot geïnstalleerd in de luchthaven van Frankfurt. Draadloze internettoegang is nu beschikbaar over een oppervlakte van 3000 m2 voor de leden van de Airport Club van Frankfurt en van de gasten. Indien men geen draadloze netwerkkaart in zijn laptop heeft zitten, kan men er één lenen aan de ingang van de Airport Club.

Meer informatie over de ELSA LANCOM Public Spot Option is te vinden op www.elsa.com/go-wireless.

ELSA
ELSA is wereldwijd leverancier van internettoegang- en computer graphics-oplossingen voor de pc. Het productprogramma van ELSA omvat onder andere modems, ISDN-adapters, ISDN- en DSL-routers, grafische kaarten en monitoren. ELSA is opgericht in 1980 en telt momenteel meer dan 700 medewerkers. Naast het hoofdkantoor in Aken, Duitsland, heeft ELSA vestigingen in San José (VS), Taipei (Taiwan), Tokio (Japan), Londen (VK), Parijs (Frankrijk), Milaan (Italië), Madrid (Spanje), Stockholm (Zweden) en Gent (België). Sinds juni 1998 wordt het aandeel van ELSA AG verhandeld op de Neuer Markt (WKN 507 360) van de beurs van Frankfurt in Duitsland. ELSA Benelux is in 1999 opgericht en gevestigd nabij Gent. Deze vestiging is verantwoordelijk voor de verkoop van alle ELSA-producten in België, Nederland en Luxemburg. ELSA Benelux onderhoudt de contacten met de distributiekanalen en verstevigt de relaties met de resellers en system integrators.

In Nederland worden de ELSA-producten gedistribueerd door: MCDOS, PST, Pollux, Quote Components en Stebis

Voor productinformatie kunt u bellen met ELSA op +32 9 382 72 62