Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 november 2001

VRAGEN VAN HET LID BARTH (PvdA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Heeft u kennis genomen van het artikel "Lessen tussen de schimmel en de paddestoelen"? (1)

2. Hoe beoordeelt u de in het artikel beschreven situatie? Hoe beoordeelt bijvoorbeeld de constatering van het bouwbedrijf dat de wanden slechts tien minuten brandwerend zijn?

3. Bent u bereid te inventariseren hoeveel scholen noodgebouwen hebben, hoe lang deze gemiddeld worden gebruikt en hoe de staat van hun onderhoud is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn kunt u deze overleggen aan de Kamer?

4. Hoelang acht u het gebruik van een noodgebouw verantwoord? Zou er wellicht een maximum moeten gelden? Bent u bereid daartoe overleg aan te gaan voeren met de VNG?

5. Heeft u kennis genomen van de uitspraak van de Raad van State dat de gemeenten aanpassingen ten behoeve van de veiligheid van schoolgebouwen niet voor hun rekening hoeven nemen? (2)

6. Hoe beoordeelt u deze uitspraak? Bent u voornemens zelf met maatregelen en financiële impulsen te komen om de (brand)veiligheid van scholen te laten voldoen aan de normen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn zal de Kamer over deze maatregelen worden bericht?

(1) De Volkskrant, 19 november 2001

(2) Binnenlands Bestuur, 2 november 2001