Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 november 2001

VRAGEN VAN HET LID HAMER (PvdA) AAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Is de minister bekend met het recent verschenen position paper van de HBO-raad (d.d. 15 november 2001)?

2. Is de minister van mening dat gegevens, die hierin door HBO-raad gepresenteerd worden over de instroom van studenten, voldoende representatief zijn?

3. Deelt de minister de conclusie van de HBO-raad dat de ramingen niet correct zijn geweest? Klopt het eveneens dat in eerdere jaren er ook sprake is geweest van te lage ramingen?

4. Welke systematiek wordt gevolgd indien de ramingen niet juist zijn? Voor welke jaren heeft dit eventueel consequenties en kan bijstelling in positieve dan wel negatieve zin plaats vinden?

5. Is het beeld dat de HBO-raad schetst juist dat er dit jaar onvoldoende geïnvesteerd kon worden in de arbeidsmarktproblematiek en de beroepskolom vanwege de financiële problemen door de bijgestelde ramingen?

6. Is inmiddels meer informatie beschikbaar over het onderzoek over de vraag of het bedrag per HBO-student op peil is (zie antwoord 230 schriftelijke vragen bij begroting 2002)?

7. Kan de minister ons nog vóór de begrotingsbehandeling 2002 van het ministerie van OCW over bovenstaande vragen informeren?