BERNHARD VAN LEER FOUNDATION

Oscar van Leer Award voor Amerkaans MIHOW Program

OSCAR VAN LEER AWARD VOOR AMERIKAANS MIHOW PROGRAM

Den Haag, 20 november 2001 .................De Oscar van Leer Award is dit jaar toegekend aan het Center for Health Services van de Vanderbilt University in Nashville (TN), VS. Het kreeg de prijs voor het Maternal Infant Health Outreach Worker Program (MIHOW), een moeder- en kindzorg programma. Een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van de Haagse burgemeester Deetman, kende de Award toe aan het MIHOW-programma voor de doel-treffende wijze waarop het voor kinderen, die in slechte sociaal-economische omstandigheden in geïsoleerde plattelandstreken opgroeien, betere ontwikkelingsmogelijk-heden schept. Door gebruik te maken van de kennis en ervaring, die in lokale gemeenschappen aanwezig is, wordt een zelfhulpprogramma ontwikkeld, dat zich op zodanige wijze op het welzijn van moeder en kind richt, dat het leidt tot gemeenschapsontwikkeling en opleving van het sociaal-maatschappelijk leven in het algemeen.

Sociaal vangnet
Het MIHOW-programma is ontwikkeld door het Center for Health Services van de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee. MIHOW is een programma op het platteland van het zuiden van de VS gericht op jonge, veelal alleenstaande vrouwen met kinderen die zich in achterstandsposities bevinden. Het programma biedt hen voorlichting, ondersteuning, begeleiding en vorming in de thuissituatie. De hulp wordt persoonlijk geboden door iemand uit de lokale gemeenschap, die speciaal door het programma is opgeleid. Daarnaast worden ook praatgroepen opgezet. In het programma wordt aandacht gegeven aan het ontwikkelen van de opvoedtaken, voeding, hygiëne, het opbouwen van sociale contacten, gebruik van gezondheidsvoorzieningen en het volgen van een opleiding en zoeken van een baan.
Dit project biedt duizenden vrouwen in achterstandsposities een sociaal vangnet. Het haalt hen uit het isolement en biedt kansen op een volwaardig bestaan.
In Nederland ondersteunt de Bernard van Leer Foundation een gelijksoortig project. Dit wordt onder de naam Moeders informeren Moeders in verschillende steden uitgevoerd onder leiding van het NIZW.

Betere kansen
Deze Award kent de Bernard van Leer Foundation elke twee jaar toe aan een project of een programma dat een voorbeeldfunctie vervult inzake het ondersteunen van ouders en locale gemeenschappen bij de ontplooiing van hun kinderen. Aan de Award zijn een geldprijs van DFL 25.000,- en een beeldje verbonden. De Award is vernoemd naar Oscar van Leer, de zoon van stichter Bernard van Leer, die de Foundation het mandaat gaf dat zij tot op de dag van vandaag in haar vaandel voert: kinderen in achterstandssituaties betere kansen in het leven geven. Dit doet zij vooral door hen in staat te stellen zich optimaal te ontwikkelen.
De Bernard van Leer Foundation is een particuliere stichting die zich ten doel stelt kinderen in achterstandssituaties betere kansen in het leven te geven. Dit doet de stichting vooral door hen in staat te stellen zich optimaal te ontwikkelen. De Bernard van Leer Foundation richt zich op kinderen van 0 tot 8 jaar en bestaat inmiddels ruim 50 jaar.