MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

20-11-2001
Brandbrief aan minister over toenemende criminaliteit MKB-Nederland heeft een brandbrief geschreven aan de minister van Justitie, mr. A. H. Korthals over de toenemende criminaliteit waarmee ondernemers en hun werknemers worden geconfronteerd. Met name in de grote steden voelt men zich steeds onveiliger. Maar ook buiten deze steden is er een toenemend onbehagen over de groeiende criminaliteit en de vaak geringe effectiviteit van de bestrijding.

Om beter inzicht te krijgen in de mate waarin ondernemers met criminaliteit te maken hebben, heeft MKB-Nederland het NIPO onderzoek laten doen onder 2000 ondernemers. De resultaten van dit onderzoek onderschrijven de urgentie van de aanpak van de problematiek.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek luiden:

Ruim 48% van de ondernemers is de afgelopen 5 jaar geconfronteerd met een vorm van externe criminaliteit. Alleen al in de afgelopen 1,5 jaar is dit aantal toegenomen met 8% - punt. In maart 2000 was dit 40%.

28% van de ondernemers ervaart een toenemende onveiligheid. In een zelfde peiling die MKB-Nederland heeft uitgevoerd in 2000 lag dit percentage op 25.

45% van de ondernemers moet jaarlijks fors investeren om het bedrijf zo goed mogelijk te vrijwaren van criminaliteit. Het gaat hier om bedragen die oplopen tot 3% van de omzet.

De aangiftebereidheid van ondernemers neemt toe. Vrijwel alle ondernemers (85%) doen aangifte bij een incident. Echter, 40% is ronduit ontevreden over de manier waarop de politie omgaat met deze aangifte.

De mededeling van de hoofdcommissarissen dat met een miljoen aangiften per jaar niets wordt gedaan, heeft tot grote verontwaardiging bij het bedrijfsleven geleid. In het NIPO-onderzoek meldt 85% zich hier ernstig aan te storen.
De ondernemers in het mkb concluderen blijkens het onderzoek in ruime meerderheid (84%) dat de wijze waarop de overheid criminaliteit bestrijdt, onder de maat is.

MKB-Nederland onderkent dat de minister initiatieven heeft genomen om met het bedrijfsleven samen problemen rond criminaliteit in de regio\'s op te pakken, zoals bijvoorbeeld via de oprichting van Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing, maar dat zijn lange termijn-trajecten, die nog geen antwoord geven op de nijpende situatie bij ondernemers. MKB-Nederland pleit ervoor om op korte termijn concrete maatregelen te nemen om de groeiende onveiligheid het hoofd te bieden en een adequate aanpak te garanderen. In de brandbrief aan de minister worden de volgende aktiepunten genoemd:

een landelijk gecoördineerde uniforme aanpak van recidivisten;

grotere efficiency politie-apparaat met meer aandacht voor opsporing en aanhouding;

betere politie en justitiële-ondersteuning bij interne criminaliteit en fraude;

stimuleren van lokale samenwerking tussen betrokken instanties en bedrijfsleven;

op grote schaal inschakeling van jeugdhulpverlening bij het opvangen, straffen en terugleiden naar de maatschappij van jeugdige delinquenten.