Provincie Zuid-Holland

20-11-2001

PCGR bezorgd over toekomst grondgebonden landbouw Provincie neemt aanbevelingen over

De Provinciale Commissie Groene Ruimte (PCGR) toont zich in een advies aan Gedeputeerde Staten (GS) bezorgd over de toekomst van grondgebonden landbouw. De commissie doet een aantal aanbevelingen om de sector te versterken en om het door velen gewaardeerde agrarische landschap te behouden. De hoofdlijnen van de visie en aanbevelingen worden door GS overgenomen en uitgewerkt in de diverse gebiedsprojecten, in de herzieningen van de streekplannen, de Nota Planbeoordeling en diverse andere beleidstrajecten.

De provincie wil actief bijdragen aan het ontwikkelen van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland in een duurzame en maatschappelijk verantwoorde richting. Daarbij zijn de kwaliteit van groene ruimte en verbreding en marktgerichtheid van de activiteiten belangrijke uitgangspunten. Ruimte voor deze ontwikkeling van de sector en verankering in de ruimtelijke ordening is daarbij van groot belang. Dit gegeven kan onder andere worden meegenomen in de gebiedsgerichte projecten en processen en in de streekplanherzieningen Oost en West, de partiële herzieningen Rijnmond en Zuid en de Nota Planbeoordeling.

Vergoedingen en kavelruil
Daarnaast neemt de provincie initiatieven om samen met betrokken partijen een systeem van vergoeding voor de levering van diensten ten behoeve van natuur, landschap, recreatieve waarden en waterhuishouding door agrariërs uit te werken. Het ontwikkelen van een systeem van vergoedingen voor de levering van groene diensten geschiedt op basis van marktwerking, waarbij ook overheden mede marktpartij zijn. In Midden-Delfland (in het kader van Plan Norder) en Wijk en Wouden wordt dit in pilot-vorm ontwikkeld.

De provincie draagt actief bij aan het toepassen van het instrument van vrijwillige kavelruil. De inzet is gericht op een integrale toepassing van het instrument zowel ten behoeve van de landbouw als op de realisering van andere

groene functies in het landelijk gebied en waar mogelijk gecombineerd en aansluitend aan een adequaat op de gebiedsdoelstellingen toegespitst grondverwervingbeleid. Het actief bijdragen toepassing van het instrument van vrijwillige kavelruil wordt gebiedsgericht extra gestimuleerd.

De PCGR is een advies- en overlegorgaan voor GS bij de voorbereiding en uitvoering van het beleid voor de groene ruimte. De leden zijn afkomstig uit milieu- en natuurorganisaties in Zuid-Holland. Gedeputeerde Leen van der Sar is voorzitter van de PCGR.