Syntens

Geen gekneusde aardappels meer dankzij nieuwe vinding

Leeuwarden, dinsdag 20 november - De Drachtster bedrijven Polly Grey Technology en RN Machinebouw en het Sexbierummer bedrijf Wissmann Installatiebedrijf BV hebben samen een aardappelzakkenstapelaar ontwikkeld. Deze innovatieve vinding zorgt ervoor, dat in plastic zakken verpakte aardappels geautomatiseerd in plaats van handmatig in containers worden geplaatst. Het bijzondere van de nieuwe machine is dat bestaande technieken gecombineerd zijn tot een nieuwe toepassing.

Tot voor kort werden de zakken aardappelen bij distributeurs en groothandelaren door menskracht in rolcontainers voor supermarkten geplaatst. Dit leverde vaak gescheurde zakken en gekneusde aardappelen op. Ook is dit werk fysiek zwaar belastend voor mensen, wat een hoog ziekteverzuim met zich meebrengt. Dankzij de nieuwe vinding worden de arbeidsomstandigheden verbeterd, de efficiency vergoot en worden de aardappels niet gekneusd of de verpakking niet beschadigd. De nieuwe vinding kan ook gebruikt worden voor andere agrarische producten die in zakken worden aangeleverd.

Het was geen eenvoudige klus om de nieuwe machine te ontwikkelen, omdat er verschillende soorten verpakking worden gebruikt en verschillende typen containers. Dit maakt sensorische waarneming noodzakelijk. Doordat de samenwerkende bedrijven elk hun eigen expertise inbrachten is de ontwikkeling geslaagd. De hardware (fabricage, montage) is door RN Machinebouw uit Drachten geleverd en de software (besturingssysteem) door Polly Grey Technology. Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, en Nicolai, Lourens en Tabak hebben adviezen en subsidies verstrekt. De machine is in proefopstelling te zien bij Polly Grey Technology.


---
_____