UNICEF

Unicef in het nieuwe schooljaar

Datum uitgave: 07-09-2001

Kinderen bepalen thema Spreekbeurtactie

Unicef start nieuwe schooljaar met strips en spreekbeurten

Den Haag, 7 september 2001 - Dit jaar staan tijdens de Nationale Spreekbeurtactie op 20 november de rechten van oorlogskinderen centraal, in het bijzonder het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld. Dit recht is door kinderen zelf gekozen via de Kinderrechtenpoll in 2000. Naar verwachting zullen 40.000 kinderen en 750 scholen deelnemen. Daarnaast is er een nieuw lespakket Meena verschenen over het dagelijks leven van meisjes in ontwikkelingslanden. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor de onderbouw van het primair onderwijs. Via tekenfilms, een stripboek en speelse werkvormen maken kinderen kennis met het stripfiguurtje Meena en beleven met haar spannende avonturen.

Unicef organiseert voor de vierde maal de Spreekbeurtactie op 20 november, de internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op deze dag geven duizenden kinderen in heel Nederland een spreekbeurt over kinderrechten. Vorig jaar namen 600 schoolklassen deel. Op deze manier informeren kinderen zelf andere kinderen over het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit jaar is er extra aandacht voor de rechten van oorlogskinderen. Zoals de kinderen in Sudan die al jarenlang geconfronteerd worden met de oorlog en het geweld in hun land. Unicef heeft een spreekbeurtpakket samengesteld dat bestaat uit een informatief boekje, tips voor het houden van een spreekbeurt, poster, tijdschrift en presentje voor klasgenoten.

Vorig jaar gaven 1000 kinderen hun mening over kinderrechten op het internet via de Kinderrechtenpoll van Unicef. Een ruime meerderheid vond dat het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld centraal moest staan tijdens de spreekbeurtactie van 2001. Ook dit jaar kunnen kinderen hun invloed uitoefenen op het thema van de Nationale Spreekbeurtactie 2002 door te stemmen op de Kinderrechtenpoll op www.unicef.nl

Inschrijven kan tot 10 november. Scholen kunnen zich aanmelden via 070-3339300. Deelname is kosteloos en geschikt voor groep 6 tot en met 8
van het primair onderwijs.

Lespakket voor de onderbouw
Het stripfiguurtje Meena speelt de hoofdrol in een nieuw lespakket voor groep 1 t/m 4 van het primair onderwijs. Het laat kinderen op speelse wijze kennis-maken met het dagelijks leven in ontwikkelingslanden. Via tekenfilms, een stripboek en werkvormen leren ze over de themas school, thuis, voeding en gezondheid. Meena kampt met problemen waar veel meisjes in ontwikkelingslanden tegenaan lopen. Meisjes gaan minder vaak naar school dan jongens en krijgen minder goed te eten terwijl ze dagelijks zware arbeid verrichten. Meena laat het er niet bij zitten en lost op een slimme manier de problemen op. Ze krijgt daarbij hulp van haar papegaai Mithu, haar broertje Raju en de juf.

Meena komt oorspronkelijk uit Azië In India, Nepal, Pakistan en Bangladesh, waar Unicef haar als rolmodel gebruikt, is zij inmiddels uitgegroeid tot een echte heldin voor meisjes èn jongens.

Het lespakket bestaat uit een map met 30 stripboekjes, handleiding, poster en een video met vier tekenfilms. De prijs is 33,05 / 15,00. Vrijwilligers van Unicef kunnen vrijblijvend een leuke en leerzame gastles verzorgen. Bestellen en het aanvragen van gastlessen kan via 070-3339300.