Studenteninspraak: een wassen neus
UTRECHT, 19-11-2001 -- De afgelopen jaren is de opkomst bij verkiezingen voor universiteitsraden dramatisch gedaald. Sinds de universitaire democratie in 1997 is vervangen door medezeggenschap (MUB), is de opkomst op de meeste instellingen gedaald van 37 tot gemiddeld 14 procent. Voorzitter Jonathan Zondag van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt deze uitkomst logisch. "Waarom zou je stemmen op mensen die niets te zeggen hebben?"In 1997 is op de universiteiten het medebestuur van personeel en studenten vervangen door een systeem van medezeggenschap. Deze medezeggenschap is echter nog nergens de fase van de kinderziektes te boven. Bij studenten heerst grote frustratie over het gebrek aan openheid bij bestuurders. Voorzitter Zondag: "Universiteitsbestuurders hebben er een gewoonte van gemaakt belangrijke beslissingen in achterkamertjes voor te koken."
Dat veel universiteitsbestuurders hoog opgeven over de mogelijkheden tot inspraak, vindt het ISO hypocriet. "Studenten worden op deze manier gebruikt als excuustruus, en dat zijn ze zat. Het wordt tijd dat de bestuurders hun woorden in daden gaan omzetten", aldus Zondag.
Het ISO pleit voor meer openheid van bestuur, meer bevoegdheden voor raden en betere scholing voor raadsleden.
Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.
Ingezonden persbericht