BIJL PR

Nederlands team aan kop in zonnerace

Alpha Centauri Team aan kop in World Solar Challenge(r)

Nederlands solar raceteam in nek-aan-nek race met voormalig kampioen

Vanmorgen om 8.00 uur Australische tijd ging de World Solar Challenge(r) in Darwin van start met 38 solar cars. Het Nederlandse Alpha Centauri Team startte met haar Nuna als 11e in de rij. Na 9 lange uren onder een bewolkte hemel eindigde het Nederlandse team het verst in de race, 16 minuten voor de winnaars van de vorige WSC, het Australische Aurora team.

Met een gemiddelde snelheid van 92 km/u eindigde het Alpha Centauri Team 725 kilometer na het startpunt, als eerste in het klassement, vlakbij Elliot in de woestijn. De drie piloten vandaag waren Bart Goorden die 321 kilometer aflegde, Eiso Vaandrager reed 309 kilometer en de laatste 95 kilometer werd door Annebel Borgsteede geraced. Morgenochtend om 8.00 uur vertrekt het team weer vanaf de plaats waar ze vandaag eindigden. De teams moeten gedurende de race om 17.00 uur in de middag stoppen en vanaf daar hun kamp opslaan tot de volgende morgen als de race weer begint. Hoofdsponsor van het team NUON rijdt de gehele race mee met Nuna. Directeur NUON Duurzame Energie Annemarie Goedmakers en PR manager Paula van de Kamp van NUON Duurzame Energie racen mee in een jeep en lieten weten zeer verheugd te zijn over het behaalde resultaat.

Het Alpha Centauri Team
Het achtkoppige Alpha Centauri Team bestaat uit studenten van de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. De teamleden zijn Annebel Borgsteede (26), Ramon Martinez (27) en Rosalie Puiman (24) uit Amsterdam, Koen Boorsma (24), Bram Soethoudt (27) en Eiso Vaandrager (25) uit Delft, Bart Goorden (21) uit Breda en Kim de Lange (26) uit Papendrecht. Voormalig astronaut Wubbo Ockels is de belangrijkste adviseur van het team. De leden van het Alpha Centauri Team willen met hun deelname aan The World Solar Challenge(r) op een ludieke manier het gebruik van duurzame energie promoten. Daarnaast wil het team jongeren enthousiasmeren voor techniek door te laten zien hoe met technische kennis dromen werkelijkheid kunnen worden.

De race
The World Solar Challenge(r) wordt sinds 1987 elke twee à drie jaar gehouden. Het is de meest prestigieuze wedstrijd voor solar cars ter wereld. Het parcours strekt zich uit over 3010 kilometer en doorkruist Australië van noord (Darwin) naar zuid (Adelaïde). De omstandigheden waaronder de teams het traject zo snel mogelijk moeten afleggen, zijn extreem moeilijk. De wagens rijden over de openbare weg en delen die met andere weggebruikers, zoals de beruchte 'roadtrains'. Bovendien kan de temperatuur in de woestijn oplopen tot zo'n 40 graden Celsius. In de auto zelf kan de temperatuur dan stijgen tot liefst 50 graden Celsius.

De deelnemers aan The World Solar Challenge(r), dit jaar zijn dat 38 solar cars, komen uit elf landen en variëren van teams van grote multinationals, zoals Honda, tot middelbare scholen en universiteiten. De meeste teams komen uit Australië, USA en Azië. Europa wordt naast het Alpha Centauri Team vertegenwoordigd door teams uit Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Duitsland.

Over NUON
Als grootste investeerder in water-, wind- en zonne-energie in Nederland heeft Nuon de ambitie een breed publiek te laten kennismaken met de kracht en de noodzaak van duurzame energie. De eerste echte Nederlandse solar car die meedoet aan The World Solar Challenge(r) is voor Nuon een toonbeeld van wat met zonne-energie is te bereiken. De futuristische solar car demonstreert dat - met behulp van innovatieve technieken - schone en onuitputtelijke energie zorgeloos en eindeloos kan worden gebruikt.

///

Noot voor de redactie,