Gemeente Nieuwegein

Toelichting op de besluiten van het college van B & W van dinsdag 13 november 2001
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Bestuursdienst (2001/9704)
In geval van een zwaar ongeval of een ramp wordt de mogelijkheid geschapen voor de burgemeester om voor de voorlichting aan pers en publiek een beroep te doen op voorlichters uit andere gemeenten of van de provincie. Hiertoe is er een poollijst opgesteld van gemeentevoorlichters van alle gemeenten in de provincie plus Vianen en Nijkerk en van de voorlichters van de provincie Utrecht. Om het gebruik van een dergelijke voorlichterspool te formaliseren, heeft de projectgroep Voorlichting bij rampen een convenant opgesteld. In dit convenant worden afspraken gemaakt over de voorwaarden van uitlening van personeel, verantwoordelijkheden en kostentoerekening. Het college heeft de concept-convenanttekst goedgekeurd, zodat deze op 26 november door alle betrokken burgemeesters en de commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht ondertekend kan worden.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Welzijnszaken/Welzijn (2001/12072)
Aanscherping van de vreemdelingenwetgeving heeft mogelijk tot gevolg dat meer asielzoekers als daklozen in de maatschappij terechtkomen. De fractie van GroenLinks in de Nieuwegeinse gemeenteraad heeft het college hierover onlangs vragen gesteld. Het college geeft aan dat de gemeente zich echter niet kan onttrekken aan de mede-uitvoering van wettelijke regelingen. Maar de normale zorg voor daklozen geldt uiteraard ook voor dakloze asielzoekers. Die zorg bestaat eruit dat de gemeente voor daklozen die bij de Sociale Dienst terechtkomen, zoekt naar een maatwerkoplossing. Mochten er verzoeken om gemeentelijke hulp komen van bijvoorbleed kerkelijke en of maatschappelijke organisaties die noodopvang voor dakloze asielzoekers willen opzetten, dan zal het college daar te zijner tijd nader over beslissen. De raadscommissie voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 28 november.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/12068)
In januari 2001 is het project Website Nieuwegein gestart. Het richt zich op uitkeringsgerechtigden, die langdurig werkloos zijn. Het project wordt in samenwerking met Gildevaart (uitvoerder) en Stichting Website Nedwerk (aanbieder) uitgevoerd. De motiverende factor - tevens het succes van het project - is, dat deelnemers een compu-ter met Internetaansluiting thuis krijgen. De doelstelling van het project is activering naar (gesubsidieerd) werk of naar een kwalificerende opleiding. Aan het project hebben 14 uitkeringsgerechtigden deelgenomen. Zij kregen een computer in bruikleen met het vooruitzicht dat deze hun eigendom wordt als zij voldeden aan één van de volgende criteria: minimaal twee erkende certificaten computergebruik halen, doorstromen naar een kwalificerende opleiding of een baan vinden. Het college heeft kennis genomen van het resultaat na 6 maanden: allen hebben aan één van de criteria voldaan.

Welzijnszaken/Sociale dienst (2001/12069)
Het college heeft het beleidsplan 2002 van de sociale dienst vastgesteld. Het beleidsplan geeft het beleid voor sociale zaken voor 2002 aan en de activiteiten die de sociale dienst in 2002 uitvoert. Speerpunt van het beleidsplan is de accentverschuiving van de dienst als uitkeringsverstrekker naar ´regisseur´ van werk en inkomen. De belangrijkste activiteit van de dienst wordt de begeleiding van bijstandsgerechtigden en andere doelgroepen zoals herintreedsters en mensen met een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet, naar de arbeidsmarkt of naar andere maat-schappelijke activiteiten. In het kader van het minimabeleid krijgt met name de bereikbaarheid van voorzieningen en de effecten van armoede voor kinderen extra aandacht. De raadscommissie voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 28 november. De gemeenteraad besluit definitief over het plan op 18 december.

Stadsbeheer (2001/12076)
Het college heeft in het kader van de begroting 2002 besloten de tarieven van begraven, onderhoud van graven en het graafrecht met ingang van 1 januari 2002 kostendekkend te maken. Dit in vervolg op de reeds gemaakte afspraken in het kader van het de financiële ombuigingsoperatie ´Ruimte maken´. Het college heeft nu de tarieven vastgesteld die nodig zijn om kostendekking te bereiken. De raadscommissie voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 28 november. De gemeenteraad besluit definitief over het voorstel op 18 december. Bovendien heeft het college besloten de zogeheten ´grafrusttermijn´ voor algemene graven te verlengen van 10 naar 15 jaar.

Stadsbeheer (2001/12298)
Het college besluit tot de aanschaf van een geautomatiseerde begraafplaatsadministratie. De raadscommissie voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 28 november. De raadscommissie voor Financiën, Regionale zaken en Automatisering bespreekt het voorstel op 6 december. De gemeenteraad besluit definitief over het voorstel op 18 december.

Stadsbeheer/Voorbereiding (2001/12303)
Bij de bewoners rond het parkje achter de Ansinghlaan in Wijkersloot was verontrusting ontstaan over de voorgenomen aanleg van een bergbezinkbassin in het parkje. Naar aanleiding daarvan hebben gemeente en bewoners gesproken over mogelijke alternatieve locaties. Alles afwegende kwam het college toch tot de keuze voor het parkje achter de Ansinghlaan. In de raadscommissievergadering voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken van 24 oktober is gesproken over dit voorstel van het college. In die commissievergadering oktober is besloten deze locatiekeuze te agenderen voor de raadsvergadering van 22 november 2001. Ook zijn vragen gesteld over waarom er bij de aanleg van het bassin geen damwanden nodig zijn, over de kosten van één van de alternatieve locaties en over de hoeveelheid huishoudens die overlast ondervinden van aanleg van het bassin op de diverse onderzochte locaties. Het college heeft nu de antwoorden op deze vragen vastgesteld en heeft de voorkeur voor de locatie in het park achter de Ansinghlaan bevestigd.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Stadsbeheer/Planvorming (2001/12071)
In het fietsplan van het BRU (Bestuur Regio Utrecht) is een verbetering van de fietsverbinding tussen Houten en Nieuwegein opgenomen. Herstel van deze verbinding is al langere tijd een wens zonder dat is onderzocht of de verbinding voldoende gebruikt zal gaan worden. BRU en de gemeenten Nieuwegein, Houten en Vianen hebben nu besloten een studie uit te voeren. Zie voor meer informatie het apart opgestelde bericht hierover.

Stadsbeheer/Planvorming (2001/11817)
Uit overleg met de politie is gebleken dat de politie tijdens de ochtendspits een maximale inspanning zal verrichten om door middel van surveillance toezicht te houden bij de oversteeklocatie op de Hollandhaven ter hoogte van de Zeelandhaven.
Om deze reden is het college niet akkoord gegaan met het voorstel om 20.000,-- ( 9.075,61) beschikbaar te stellen uit de begrotingspost Integrale Veiligheid voor het realiseren van een door de politie te verzorgen oversteekbrigade op de Hollandhaven.

Welzijnszaken/Welzijn (2001/12304)
Het nieuwe theater en kunstencentrum De Kom zal in 2007 de deuren openen in de vernieuwde binnenstad. Het huidige gebouw van De Kom wordt uiterlijk 2006 gesloten. Tot die tijd zijn enkele aanpassingen in het huidige gebouw van De Kom noodzakelijk. In de vergadering van de raadscommissie voor Verkeer en vervoer, Milieu en Cultuur op 25 oktober zijn vragen gesteld over het dekkingsvoorstel voor het gevraagde krediet voor de verbouwing van De Kom. Het dekkingsvoorstel lijkt niet te stroken met de hoogte van het gevraagde krediet. Dit komt omdat het dekkingsvoorstel bestaat uit afschrijvingen en rente daarover, waardoor het totaalbedrag niet gelijk is aan het investeringsbedrag. Om mogelijke onduidelijkheid weg te nemen heeft het college nu de originele berekening in de financiële paragraaf van het voorstel opgenomen. Deze vervangt de verwarring veroorzakende oorspronkelijke cijfermatige opzet. Voor de goede orde: noch de hoogte van het gevraagde investeringsbedrag, noch de jaarlijkse afschrijvingsbedragen zijn in hoogte gewijzigd.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Grondbedrijf (2001/12065, 12066 en 12067)
Het college heeft besloten de 31e, 32e en 33e woning van de in totaal 40 woningen in het appartementencomplex Schakelstede/Tinnegieterstede in de Binnenstad te kopen. De gemeente heeft er reeds 30 aangekocht en het is de bedoeling ook de overige 7 aan te kopen. Deze 40 woningen zijn de enige koopwoningen die in het kader van de ontwikkeling van de Binnenstad moeten worden aangekocht. De overige 222 woningen die op termijn moeten verdwijnen, zijn huurwoningen. De aangekochte woningen worden tijdelijk door de gemeente verhuurd, zodat ze niet leegstaan.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering(2001/12064)
Het college heeft de najaarsnota 2001 vastgesteld. Via deze nota doet het college in december verslag aan de raad over het in 2001 gevoerde beleid. In de najaarsnota geeft het college aan wat er van hun voornemens voor 2001 terecht is gekomen en welke inspanningen zijn verricht om deze voornemens te realiseren. Er wordt onder andere nader ingegaan op een aantal zaken die van belang zijn bij de uitvoering van de ge-meentelijke taken zoals de financiën, de inzet van het gemeentepersoneel, automatisering, enzovoort. In de najaarsnota wordt ook vooruit geblikt op het verwachte jaarresultaat voor 2001. Uitgaande van de situatie per 1 september wordt voor 2001 een voordelig resultaat verwacht van 4,2 miljoen gulden (1,9 miljoen euro). Dit posi-tieve resultaat is onder andere het gevolg van éénmalige baten van circa 2,6 miljoen gulden (1,18 miljoen euro) als gevolg van de afwikkeling van een juridische procedure met de AA-bank en de verkoop van woningen aan de Stormerdijkstraat. Alle 7 raadscommissies bespreken de najaarsnota tussen 27 november en 6 december. De gemeenteraad besluit er uiteindelijk op 18 december over.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering (2001/12300)
In het kader van de behandeling van de begroting 2002 is in de raadscommissie Financiën Regionale zaken en Automatisering gevraagd om een overzicht van de voortgang van de invulling van de taakstellingen in het kader van Ruimte maken voor 2002. Het college heeft nu kennis genomen van dit overzicht. Dit overzicht is inmiddels naar alle raadsleden verzonden.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering (2001/12299)
In de oktober-vergaderingen van de raadscommissies is de begroting 2002 behandeld. Daarbij kon een aantal vragen niet direct worden beantwoord. Het college heeft nu kennis genomen van het overzicht van vragen en antwoorden. Dit overzicht is inmiddels naar alle raadsleden verzonden.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Welzijnszaken/Onderwijs (2001/12070)
Ouders van kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben, kunnen beroep doen op de gemeente om hun kinderen te laten vervoeren. Hierbij gelden uiteraard bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat dat onderwijs niet binnen een bepaalde afstand is te vinden. Het vorige vervoerscontract is afgelopen en daarom heeft de gemeente de opdracht voor het vervoer van leerlingen europees aanbesteed. Naar aanleiding daarvan heeft het college besloten om het vervoer aan twee verschillende bedrijven te gunnen: Connexxion en De Vier Gewesten.
Bovendien heeft het college besloten dat bij dit vervoer op elke zitplaats maximaal één leerling mag worden vervoerd. Voorheen werd vervoerders in sommige gevallen toegestaan 11 kinderen in een busje met 8 volwassenenzitplaatsen te vervoeren.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening(2001/12075) Het college stemt in principe in met het ´concept stedenbouwkundig programma van eisen locatie Herenstraat-Armensteeg´. Zie voor meer informatie het apart verschenen bericht.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2001/12073) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht(2001/10516) Per 1 januari 2001 zijn de gemeenten Utrecht en Vleuten-De Meern samengevoegd tot de nieuwe gemeente Utrecht. De gemeente Vleuten-De Meern was, evenals de gemeente Nieuwegein, aangesloten op de gemeenschappelijke regeling met de Provinciale Utrechtse Welstands Commissie (PUWC) voor een onafhankelijke beoordeling van bouwplannen op welstandstechnische aspecten. De stad Utrecht laat de wel-standsadvisering verrichten door de Commissie voor Welstand en Monumenten c.q. de Welstandskamer Leidsche Rijn en wenst dat voor haar hele grondgebied als zodanig te laten geschieden. Daartoe heeft zij op 12 juli 2001 besloten met terugwerkende kracht per 1 april 2001 uit te treden uit de gemeenschappelijke regeling PUWC aangaande de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. De statuten van de gemeenschappelijke regeling geven regels over de uittreding. Het Algemeen Bestuur van de PUWC regelt onder goedkeuring van Gedeputeerde Staten van de provincie de gevolgen van de uittreding, de financiële gevolgen daaronder begrepen. Het Algemeen bestuur heeft daarop een uittredingsbijdrage vastgesteld. In het kader van de gemeenschappelijke regeling heeft het Algemeen Bestuur aan de raden van de aangesloten gemeenten verzocht haar visie ten aanzien van de uitgangspunten en het uittredingsbedrag kenbaar te maken. Het college stelt de raad voor in te stemmen met het voorstel van het Algemeen Bestuur. De raadscommissie voor Ruimtelijke ordening, Economische zaken en Volkshuisvesting bespreekt het voorstel op 27 november. De gemeenteraad besluit er 18 december definitief over.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening(2001/11548) De gemeente heeft twee schadeclaims ontvangen ten gevolge van het verlenen van een vrijstelling op het bestemmingsplan (ex artikel 17 WRO), alsmede het verlenen van een tijdelijke bouwvergunning voor het plaatsen van acht noodlokalen op het perceel aan de Aert de Gelderhage te Nieuwegein. Voor iedere claim dient de raad een schade-beoordelingscommissie in te stellen. Daarna kan de raad opdracht verstrekken aan deze commissie om over dit onderwerp advies uit te brengen. De raadscommissie voor Ruimtelijke ordening, Economische Zaken en Volkshuisvesting bespreekt het voorstel op 27 november. De raad beslist er 18 december definitief over.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2001/12081) Op 16 september 1993 is de nieuwe Bouwverordening Nieuwegein, aan de hand van het model van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), vastgesteld door de raad. Sindsdien zijn er drie wijzigingen vastgesteld. De vierde wijziging van de bouw-verordening Nieuwegein is overeenkomstig de zevende serie wijzigingen op de Modelbouwverordening opgesteld door de VNG.
Deze zevende serie wijzigingen speelt in op drastische vereenvoudiging van de bouwregelgeving die op rijksniveau spelen. De wijziging waar het hier om gaat, bevat geen principiële vernieuwingen, maar slechts aanpassingen aan de jurisprudentie en normherzieningen sinds juli 1997, alsmede het herstel van kleine onvolkomenheden. Meerdere wijzigingen betreffen regelgeving op het gebied van sloopwerkzaamheden, met name het stilleggen hiervan. Voorheen was enkel regelgeving voor het stilleggen van bouwwerkzaamheden in de bouwverordening opgenomen. Voor het stilleggen van sloopwerkzaamheden wordt aangeraden mandaten te verstrekken aan ambtenaren die reeds gemandateerd zijn voor het stilleggen van bouwwerkzaamheden.

Stadsontwikkeling (2001/12079)
Het college heeft besloten de directeur Stadsbeheer van de gemeente Nieuwegein een vrijstelling op het bestemmingsplan (ex. artikel 19. lid 3 WRO) te verlenen voor het verplaatsen van een gasvulpunt nabij het tankstation aan de A.C. Verhoefweg.

Stadsontwikkeling (2001/12083)
Schuitema Vastgoed BV heeft een aanvraag ingediend om bestaande supermarkten in het winkelcentrum Hoog-Zandveld samen te voegen tot één supermarkt. Deze nieuwe supermarkt (C1000) zal zich vestigen op de locatie van de Volumemarkt. De nieuwe supermarkt zal echter ongeveer 400 m² groter zijn dan de huidige Volumemarkt, waardoor een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig is. Het college heeft besloten in principe medewerking te willen verlenen en start de procedure voor een vrijstelling (ex. artikel 19, lid 2 WRO). Gedurende vier weken kan eenieder bedenkingen indienen tegen genoemde plannen.

Vastgestelde verslagen en agenda
Het college neemt de terugkoppeling uit de commissie FRA van 1 november voor kennisgeving aan.

Het college gaat akkoord met de concept-agenda ten behoeve van de raadsvergade-ring van 22 november.

Het college neemt kennis van:

* De agenda van de vergadering van de raadscommissie REV op 27 november.

* De agenda van de vergadering van de raadscommissie SWS op 28 november.

* De agenda van de vergadering van de raadscommissie VMC op 29 november.


---

Invoerdatum 16-11-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein