Gemeente Oegstgeest

Legionella: risico's tijdens de vakantie

Met enige regelmaat komen bij de GGD vragen binnen als 'hoe weet ik dat ik in een hotel of op een camping geen risico loop op besmetting met legionella?' en 'wat kan ik zelf doen om besmetting tijdens de vakantie zoveel mogelijk te voorkomen?' Nu is het risico van besmetting met legionella niet voor iedereen even groot. Mensen met een verhoogd risico op besmetting zijn bijvoorbeeld ouderen, zware rokers en mensen die medicijnen gebruiken die de afweer verstoren.

Wel of geen risico?
Sinds 15 oktober 2001 moeten in Nederland alle eigenaren van een collectieve leidingwaterinstallatie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een collectieve leidingwaterinstallatie is elke installatie waarmee ook water aan derden ter beschikking wordt gesteld. Hotels, restaurants, campings en dergelijke vallen uiteraard onder deze regeling. Deze voorwaarden zijn bedoeld om gebruikers van water in die accommodatie tegen besmetting te beschermen. In het buitenland zijn niet overal strakke regels. En in warme landen groeit, door de hogere temperatuur, het aantal legionellabacteriën in stilstaand water sneller dan in ons land. De landen in Europa hebben onderling afgesproken een meldpunt op te richten in Londen. Daar worden gegevens geregistreerd over mensen die (vermoedelijk) de veteranenziekte tijdens een vakantie hebben opgelopen. Als binnen een bepaalde tijd meer dan één persoon ziek geworden kan zijn door verblijf in dezelfde accommodatie, komt informatie daarover op het internet te staan. Dat is te vinden via de internetsite van het ministerie van VWS: www.minvws.nl.

Wat kan ik zelf doen om risico te voorkomen? Tip 1: vraag de beheerder of eigenaar van uw hotel, appartement of camping in het buitenland welke maatregelen deze getroffen heeft. Van belang is: de boiler of geiser moet afgesteld zijn of minstens 60 graden C en in het waterleidingsysteem mogen geen delen zijn waar het water stilstaat en / of tussen 25 en 50 graden C kan worden. Soms vragen reisorganisaties zelf al bij de hotels waar zij cliënten boeken of die hotels iets aan preventie van legionella doen. U kunt dit dus vragen bij de organisatie waar u uw vakantie boekt. Tip 2: twijfelt u of alles in orde is, laat dan de douche of kraan een tijdje lopen (in een emmer of iets dergelijks) om de leidingen door te spoelen. U kunt natuurlijk ook besluiten niet van de douche gebruik te maken of een andere accommodatie te kiezen. Tip 3: voor installaties in een boot, caravan of kampeerauto geldt: als u de boiler langere tijd niet gebruikt, spoel de boiler en leidingen dan door voor gebruik. Laat u voorlichten over goede middelen en over het juiste gebruik daarvan. Voor meer informatie kunt u op werkdagen bellen met de GGD Zuid-Holland Noord, telefoon (071) 516 33 81. U kunt ook per e-mail informatie aanvragen: leiden@ggd-zhn.nl, onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer, zodat we uw vraag adequaat kunnen beantwoorden.

Rectificatie
In het artikel van vorige week over legionella zijn enkele fouten geslopen. De juiste tekst:
-In een nevel van water tussen 25 en 55 graden C kan de legionellabacterie voorkomen en een besmettingsrisico vormen.
-Zorg voor een goede temperatuur. Stel uw warmwatertoestel in op 60 graden of hoger.

-Als u uw bubbelbad langere tijd niet heeft gebruikt en het stond al die tijd leeg: vul het dan eerst met water dat warmer is dan 60 graden en laat het vijf tot tien minuten bubbelen. Laat het bad dan leeglopen en vul het opnieuw.