Partij van de Arbeid

Vragen over het hoe en waarom van de euro

11- 15, 2001 De PvdA geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de euro.

Vragen over het hoe en waarom van de euro
1. Waar en wanneer wordt de euro ingevoerd?
De euro wordt op 1 januari 2002 chartaal ingevoerd in de landen die vallen onder de, uit de postbus 51 bekende leus, DING FLOF BIPS (Giraal bestaat de euro al vanaf 1 januari 1999). De letters van deze wat vreemde leuze staan voor de beginletters van de deelnemende landen. Deze landen zijn: Duitsland, Italië, Nederland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, België, Ierland, Portugal en Spanje. Van deze landen was Griekenland als laatste land dat in juni 2000 ook aan de toetredingscriteria voldeed, en op 1 januari 2001 is toegetreden. 2. Wat doe ik met mijn buitenlands geld?
Munten en biljetten van landen die niet aan de euro meedoen blijven natuurlijk gewoon geldig en kunt u dus gewoon bewaren. Biljetten van de landen die wel aan de euro meedoen kunt u minimaal tot 1 april 2002 bij de banken omwisselen voor euro's. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden als nu. Dat betekent geen omwisseling van buitenlandse munten en voor het omwisselen van bankbiljetten worden transactiekosten in rekening gebracht. Na 1 april 2002 kunt u in principe alleen nog in het betreffende land terecht.
3. Welke munten en biljetten komen er?
Er komen acht munten, namelijk:
0,01 euro (1 euro-cent), 0,02 euro (2 euro-cent), 0,05 euro (5 euro-cent), 0,10 euro (10 euro-cent), 0,20 euro (20 euro-cent, 0,50 euro (50 euro-cent), 1 euro en 2 euro. Er komen zeven eurobiljetten, namelijk:
5 euro, 10 euro, 20 euro 50 euro, 100 euro, 200 euro en 500 euro.

4. Zijn alle munten en biljetten in de deelnemende landen hetzelfde? De biljetten zijn in alle landen aan beide kanten gelijk. De munten kennen daarentegen een Europese zijde en een nationale zijde. De nationale zijde verschilt per deelnemend land. Nederland heeft bijvoorbeeld gekozen voor een afbeelding van koningin Beatrix.
Tevens behouden wij het opschrift "God zij met ons" op de randen van de munten.
Iedere munt kent hierdoor 15 verschijningsvormen. In totaal bestaan er dus straks 120 verschillende munten. 5. Welke voordelen levert de euro voor mij als burger op? Voor de burger levert de euro een aantal voordelen op. Concreet betekent de euro dat je als burger geen geld hoeft te wisselen als je de grens overgaat binnen het eurogebied. Daarnaast zorgt de euro voor transparantie. Dit betekent dat je als burger de prijzen in de verschillende landen beter met elkaar kunt vergelijken. De concurrentie die ontstaat tussen ondernemers op prijzen zal de consument ten goede komen.
Meer in algemene zin zal de euro voor meer economische stabiliteit zorgen, zoals de gemeenschappelijke munt al heeft bewezen ten tijde van de wereldwijde financiële crisis van 1997- 1998. 6. Waarom is het belangrijk dat de euro er komt?

Economisch gezien zijn er drie redenen van belang. Ten eerste zullen we geen last meer hebben van perioden van onrust op de valutamarkten. Onderlinge verschillen in wisselkoers verdwijnen waardoor prijsstabiliteit ontstaat en negatieve speculaties verdwijnen. Ten tweede zal de euro meer welvaart creëren doordat de kosten van de handel binnen de Europese Unie lager worden. Nederland. En ten derde zal de hoogte van de rente gemiddeld lager zijn wat weer positieve invloed heeft op de hoogte van de investeringen en de groei van de werkgelegenheid. Niet alleen op economisch gebied is de komst van de euro belangrijk ook op sociaal gebied is het belangrijk.
De Partij van de Arbeid heeft zich altijd voorstander getoond voor de invoering van de euro en erop aangedrongen economische integratie samen te laten gaan met sociale vooruitgang. De euro maakt het mogelijk dat er binnen de EU een betere afstemming op sociaal gebied komt om zo tot een socialer Europa te komen.

7
Geld kan minder waard worden. Kan ik er zeker van zijn dat de euro net zoveel waard zal zijn en wie zorgt voor de waarde vastheid van de euro?
Geen zorgen de waarde van de dingen die u koopt, het salaris dat u verdient en het geld dat u heeft gespaard zal niet veranderen. Hun waarde zal slechts uitgedrukt worden in een andere munt. De Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat de euro zijn waarde behoudt en dus dat de prijzen zo min mogelijk stijgen. De euro moet een stabiele munt zijn die prijsstijgingen zoveel mogelijk tegen gaat. Vergeet alleen niet dat prijsstijgingen vooral komen door een (te) hoge inflatie. De euro kan dit risico voor een deel wegnemen. Daarnaast houdt hier in Nederland de Consumentenbond de prijsontwikkelingen hier scherp in de gaten. Wij als Partij van de Arbeid onderhouden hierover contact met hen.

8. Sommige landen zijn economisch gezien niet zo sterk als Nederland. Op welke
manier wordt er op deze landen controle uitgeoefend zodat de waarde van de euro op peil blijft?
Bij de totstandkoming is men een groei- en stabiliteitspact overeengekomen. Hierin is vastgelegd aan welke criteria een economie van een land moet voldoen om aan de euro deel te kunnen nemen. Het aan de criteria voldoen was stap één, stap twee is dat landen ervoor zorgen dat zij binnen deze criteria blijven. Net zoals wij de conditie van ons lichaam kunnen afmeten aan onze polsslag en bloeddruk, kunnen we de conditie van de economie aan deze criteria afmeten.
9. Zit het euroteken op mijn computer?

Dat wisselt per computer. Nieuwere computers hebben het teken vaak standaard geprogrammeerd. Wanneer u geen euroteken op uw computer heeft dan kunt u dit downloaden op de site van Microsoft (www.microsoft.com/benelux/euro/default.asp) of op de site van Apple (www.apple.nl).
Mocht u naar aanleiding hiervan of anderszins vragen hebben over de invoering van de euro, dan kunt u voor praktische vragen terecht op www.euro.nl of bij de gratis informatielijn: tel. 0800-1521
Voor standpunten van de PvdA kunt u contact opnemen met Voorlichting@PvdA.nl
Tevens kunt u de folder "Euro Hard & Sociaal" gratis aanvragen via de mail, of telefonisch, dat is 070-3183702 Belangrijke euro-data
(10- 15, 2001) >>

Partij van de Arbeid